kihívások

2018.04.30. 14:37

Jól halad Klein Dávid legújabb expedíciója

A hegymászó megtette első akklimatizációs körét a 8027 méteres Sisapangma meghódítása előtt.

Lobuche, 2017. április 9. Klein Dávid hegymászó, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja útban az Everest alaptáborba Lobuche mellett 2017. április 6-án. Az expedíció célja a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) elérése oxigénpalack nélkül, elsõként a magyar expedíciós hegymászás történetében. MTI Fotó: Mohai Balázs

Klein Dávid a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében arra készül, hogy első magyarként érje el a Sisapangma 8027 méteres főcsúcsát pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. Klein Dávid a 6476 méteres Mera Peak megmászása után, a sikeres elő-akklimatizációs trekkinget követően április 20-án érte el a Sisapangma alaptáborát, amelyet a szokásosnál feljebb, 5634 méteren építettek ki.

Bíró Dániel, az expedíció kommunikációs menedzsere az MTI-vel hétfőn közölte: a Sisapangma megmászására készülő Klein Dávid megtette első akklimatizációs körét is.

Az összegzés szerint „a hegyen tartózkodó kevesek közül” Klein Dávid két ismerős olasz hegymászó, Sebastiano Valentini és Mario Vielmo társaságában fog mozogni a Sisapangmán, ahol maguk vágják az utat a hóban és a kötelek lefektetésével is csupán magukra számíthatnak.

A közlemény felidézi, hogy Klein Dávid és a két olasz április 26-án indult el az első akklimatizációs körre. Az első éjszakát átmeneti táborban töltötték körülbelül 6000 méteren. Április 27-én erős széllel dacolva értek fel a 6400 méteren lévő 1-es táborba, ahol szintén eltöltöttek egy akklimatizációs éjszakát. Április 28-án pedig túljutottak az első rizikós helyzeten is, amikor az egyik olasz hegymászó beleesett egy hófedte szakadékba.

„Átgyalogoltam egy betemetett, körülbelül 20 méter mély hasadékon, ami – akármilyen valószínűtlen is – alattam nem, de Mario alatt beszakadt”

- idézi a közlemény Klein Dávidot. Mario Vielmo végül gond nélkül ki tudott keveredni a hasadékból.

A hegymászók még aznap, április 28-án visszaértek az alaptáborba az első akklimatizációs körről, amelyet valószínűleg még egy követ majd a csúcsmászás időszaka előtt.

Borítókép: Klein Dávid a Magyar Everest Expedíció 2017 expedícióján / Fotó: MTI Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!