f1

2015.01.29. 11:16

Eltűnhetnek a tradicionális F1-es pályák

pedig nem az infrastruktúrával lenne gond, „csak” a pénzzel.

Kovács Noémi

Sokakat megdöbbentett annak lehetősége, hogy elmarad az idei Német Nagydíj és, hogy a német futam talán végleg kikerül a kalendáriumból, mivel a Nürburgring és Hockenheim egyaránt pénzügyi gondokkal küzd. Ráadásul az olyan nagy autósportos hagyománnyal rendelkező országok, mint a naptárból már évek óta kikerült Franciaország vagy éppen Olaszország is komoly gondokkal küzd.

Most az imolai pálya első embere lebbentette fel a fátylat arról, hogy mi is a helyzet a kulisszák mögött. Pietro Benvenuti szerint komoly esély van rá, hogy ha ezen pályák nem kapnak állami támogatást vagy nem tesznek szert komoly szponzorokra, akkor egyre több európai, tradícionális pálya fog eltűnni a süllyesztőben.

„Júniusban Charlie Whiting megvizsgálta a pályát és ismét megadta az első fokú engedélyt, egészen 2017 végéig. Ez azt jelenti, hogy Imola rendelkezik az összes technikai követelménnyel ahhoz, hogy bármely FIA rendezésű versenynek helyet adjon, köztük a Forma-1-nek is. Vagyis nem az infrastruktúrával van probléma, hanem a nagydíj rendezése során felmerülő magas költségekkel.” – kezdte az olasz szakember.

„A jelenlegi helyzetben egyetlen pálya sem képes állni ezeket a költségeket a politikai intézmények vagy éppen a nagylelkű támogatók pártfogása nélkül. A véleményem az, hogy a Forma-1-nek újra kellene gondolnia a helyzetet, figyelembe véve a gazdasági körülményeket és annak kockázatát, hogy azon pályák közül, amelyek megteremtették az F1 mítoszát, egy sem lesz ott többé a naptárban.” – tette hozzá Benvenuti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!