f1

2015.04.20. 07:23

Ecclestone: Ha V6-ot akartok, legyen költségcsökkentés

Bernie Ecclestone, az F1 mindenhatója csak akkor hajlandó megtartani a V6-os hibrideket, ha szabályozni tudják a költségeket.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Daimler

A hét elején Ecclestone kijelentette, az F1-nek „sürgősen vissza kell térnie a V8-as motorokhoz” és hanyagolnia az aktuális formulát. Egy nem régi megbeszélésen azonban, ahol a csapatok olyan forradalmi változásokat vitattak meg, mint az 1000 lóerős motorok bevezetése akár már 2017-től, a gyártók ragaszkodtak hozzá, hogy ezeket a célokat a jelenlegi V6-osok átkalibrálásával oldják meg.

Amikor megkérdezték Ecclestone-t, van-e lehetőség a V6-osok megtartására, így válaszolt: „Persze, minden bizonnyal. De milyen áron? Két célnak kell beteljesülnie. Az első, hogy akárki is a motorszállító, ugyanazokat a motorokat szállítsa; ha ez az aktuális motort jelenti, amit 1000 lóerőig fel tudnak vinni, akkor minden rendben. A második, hogy mindezt olyan áron kell beszállítaniuk, amit a csapatok képesek kifizetni.”

A fő motiváció a szabályváltozások mögött az a hit, hogy az 1000 lóerős autókat sokkal nehezebb lesz kezelni – Ecclestone pedig örülne ennek a változásnak: „nehezebben vezethető autók kellenek”, mondta.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elmondta a hét elején, hogy a lóerő és a hangerő növelése „meglehetősen egyszerű” folyamat a jelenlegi V6-osokkal is, de ezeknek a finanszírozását mindenképpen „kontrollálni kell.”

Ecclestone Charlie Whitinggal, az FIA versenyigazgatójával együtt csatlakozott a csapatokhoz a pénteki megbeszélésen. Azonban amikor megkérdezték, hogy halad a megegyezés a csapatokkal, Ecclestone őszintén kijelentette: „Nem jó ezekkel az emberekkel beszélni; nekik megmondani kell a dolgokat.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!