f1

2015.04.17. 09:00

Ecclestone: Vissza a V8-asokhoz!

Az F1 ura nem elégedett a turbó erőforrásokkal.

Kovács Noémi

Fotó: Tajthi Andrea

A brit üzletember már régóta ágál az új hibrid erőforrások és azok hangja ellen, ellenszenvét pedig az is növeli a turbó motorok ellen, hogy a Forma-1 közönsége – rajongótábora is csökkenő tendenciát mutat. Erre pedig Ecclestone véleménye szerint az 1000 lóerősre növelt V8-as erőforrások gyors megoldást jelentenének.

„A lehető legsürgősebben vissza kell térnünk a korábbi erőforrásokhoz, amelyeknek sokkal ésszerűbbek voltak a költségei.” – amikor azt említették neki, hogy talán hiba lenne egy korszakváltást követően ilyen gyorsan ismét változtatni a szabályokon, a FOM elnöke nem jött zavarba.

„Miért? Ha visszatérnénk a szívó motorokhoz és a KERS-hez pontos szabályozással, az drasztikusan csökkentené a költségeket valamint azok számára is vonzóvá tennék a Forma-1-et, akik a belépést fontolgatják. Csak vissza kell hoznunk a V8-asokat és növelnünk a teljesítményüket, közel ezer lóerőre. Az emberek visszatérnek, a show megújul és a szponzorok is visszatérnek.” – folytatta a brit üzletember.

„Az F1 nem pusztán a technológiáról szól, hanem az élvezetről is. Azokra is gondolnunk kell, akik megveszik a jegyet és kimennek a lelátóra, hogy egy nagyszerű sportélményben legyen részünk. Ez a pénz körforgása: a közönség fizet a jegyért, így a szervezőknek bevételei lesznek és fizetnek nekünk, mi pedig továbbítjuk a pénzt a csapatokhoz a tv-jogokból befolyó összegekkel együtt. Azonban ha a tv nézők és a pályára kilátogató közönség csökken, az probléma.” – magyarázta Ecclestone.

Ecclestonet arról is faggatták, hogy felvetette-e már ezt a kérdést valamelyik nagyobb csapatnak – motorgyártónak, de a FOM elnöke erre a kérdésre egyelőre nemmel felelt. Azonban Ecclestone elmondta, hogy feltett szándéka erről a Ferrari elnökével, Sergio Marchionneval beszélni. Méghozzá a lehető leghamarabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!