f1

2015.04.08. 11:28

Mosley: Így össze fog omlani az F1

Az FIA egykori elnöke szerint mindenképp egyezségre kell bírni a csapatokat.

Tajthi Andrea

Fotó: GEPA pictures/ Bildagentur Kraeling

Az FIA korábbi elnöke, Max Mosley arra figyelmeztet, hogy a Forma-1 összeomolhat, ha nem rendeződnek a kiscsapatok pénzügyi problémái.

Mosley korábban már próbált költségvetési korlátot bevezetni, sikertelenül. A DPA hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy minden csapatot sikerült meggyőznie, kivéve a Ferrarit.

"Nem tudom milyen megállapodásuk van, de szerintem Bernie és a csapatok együttesen leszavazhatják az FIA-t." - mondta Mosley. "Lehet, hogy tévedek, és nem kellene spekulálnom, de az az érzésem, hogy az FIA talán nem olyan erős, mint amilyennek megszoktuk.3

A probléma másik része, hogy az F1 technikailag túl összetett lett, ebből kifolyólag pedig rendkívül költséges.

"A történések 90-95%-a (technikailag) nem látható egy külsős számára, ráadásul még titkolóznak is a csapatok." - folytatja Mosley. "Szóval az F1 nagyon sokat változott. Szerintem túl messzire mentek."

Mosley szerint a másik fontos probléma, hogy a kereskedelmi bevételek nem egyenlően vannak elosztva a csapatok között.

"Legalább a csapatok fele egyszerűen nem tud versenyezni, mert nincs rá elég pénzük, ez pedig szerintem rossz. Nyilán nem engednék egy csapatnak sem, hogy nagyobb motort használjon, de ha egy csapat ötször több pénzt kap a másiknál, az pont olyan, mintha nagyobb motort használna. Ez nem korrekt, véleményem szerint."

A csapatok azonban képtelenek megegyezni a pénzügyi szabályzásról.

"Az egyetlen mód a javulásra, ha mindenki egyetért. Le kell ülni minden csapattal és azt mondani, 'Nézd, közös a problémánk, mi szerint néhányotok elegendő pénzt kap, de a legtöbben nem, és ha ez így megy tovább, a Forma-1 össze fog omlani, ezért szeretném ha beleegyeznétek a változásokba.' Egyetértés nélkül sajnos ezt nem lehet megoldani. Szerintem még helyre lehetne hozni, de olyan emberekre van szükség hozzá, akik számára világos, hogy mi a probléma." - mondta Mosley.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!