f1

2015.04.12. 16:53

Wolff: Hamilton nem csinált semmi rosszat

Toto Wolff, szerint Hamilton mindent jól csinált a kínai futamon, nem hátráltatta Rosberget, és állítja, a két versenyző is lenyugodott kissé.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Mercedes AMG Petronas

Rosberg kis híján tajtékzott a futam utáni interjúnál, és megvádolta Hamiltont, hogy szándékosan tartotta fel a futam középső szakaszában, azt remélve, hogy így Sebastian Vettel meg tudja majd előzni. Miután azonban a vasárnap esti csapattájékoztatón átbeszélték a dolgokat, Wolff szerint a helyzet megoldódott, és nem érzik úgy, Hamilton rosszat cselekedett volna.

„Az a jó megbeszélés, ami pozitívan zárul, és ez mindenképpen az volt” – nyilatkozta Wolff. „Mindenben megegyeztünk. A futam több mint jó volt számunkra, hibátlan versenyt futottunk. Tudom, mit akartok tőlem hallani, de általánosságban mindenki jó érzéssel hagyta el a szobát.”

Wolff magyarázatott adott Hamilton vitatott középső etapos tempójára: a csapat egyszerűen csak aggódott, hogy a lágy gumik túl hamar el fognak kopni, ha túl gyorsan megy.

„Szerintem nem direkt csinálta; már átbeszéltük” – utalt Wolff Rosberg vádaskodására. „Egyáltalán semmi szándékosság nem volt Lewis részéről; nem azért lassította le Nicót, hogy elérje, hogy harmadikként vagy lejjebb végezzen, ebben 100%-ig biztos vagyok. Nem tudta, Nico mögött mekkora hátrányban vannak a többiek, mindössze annyit tudott, hogy az aktuális szett abroncsait sokkal tovább kell életben tartania, mint azelőtt bármikor a hétvége során. Ezért döntött a lassabb tempó mellett.”

A csapatfőnök azonban bevallotta, a Mercedes is észlelte a veszélyt, és osztozott Rosberg aggodalmában.

„Észrevettük, hogy Lewis döntése problémákat okozhat nekünk, mint csapatnak, Nicónak, és a második helybe kerülhet, vagy még rosszabba. Ha Lewis ilyenkor kiesik, benne van a pakliban, hogy elveszítjük a versenyt; rengeteget beszéltünk a lehetséges következményekről a pitwallon. Lewis nem tudott erről; szerintem senkit sem lehet hibáztatni.”

Wolff szerint egy pillanatban még a beavatkozáson is elgondolkodtak, attól való félelmükben, hogy Hamilton tempója Rosberg második helyét kockáztatja.

„Akár az is előfordulhatott volna ma, hogy erélyesen beleszólunk a rádióba: ezt kell tennetek most, hogy biztosítsuk az eredményt. Lewis nem csinált ugyan semmi rosszat, de nagyon közel voltunk ahhoz, hogy szóljunk neki, emelje a tempót. Még bekövetkezhet az a szituáció, hogy a győzelmünk kockáztatjuk a Ferrari ellen, és akkor kénytelenek leszünk ilyen kényes döntésekhez folyamodni. Nem szeretnénk beleszólni semmibe, ezt már megbeszéltük korábban, de előfordulhat, hogy több felső irányításra lesz szükség.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!