f1

2015.05.10. 09:59

Szigorítások az üzemanyag-átfolyás terén

Az F1-es csapatok új technikai direktívát kaptak az üzemanyagnyomással és az átfolyással kapcsolatban.

Gyimesi Brigitta

Az Ausztrál Nagydíj alatt az FIA már kiadott egy új rendeletet, amelynek értelmében képesek lesznek minden egyes autó üzemanyagrendszerén keresztül mérni a benzinnyomást. Erre a lépésre azért volt szükség, mert az előző átfolyásmérőnek az elhelyezkedése miatt az üzemanyagot elméletben fel lehetett duzzasztani a szenzor és a befecskendezők között; ezt a felgyülemlett benzint pedig utána a megengedett 100 kg/órásnál magasabb nyomással lehetett a motorba pumpálni, amely növelte a motor erejét.

A szombati napon az FIA újabb direktívát küldött a csapatoknak, amelyben tisztázták, mi számít szabályosnak és mi nem. Külön kiemelték, hogy a magas- és alacsony nyomású rendszerekben az üzemanyag nyomásának „konzisztensen 90 kg/óra fölött”, vagyis végig a 90-100 kg/h intervallumon belül kell maradnia. Az FIA hozzátette, nem látják „szükségesnek, hogy definiálják, mit értenek a konzisztens szó alatt” – ha bármilyen problémát észlelnek, inkább az adott csapattal fogják megbeszélni a teendőket. A tervek szerint az FIA az összes üzemanyagrendszert átvizsgálja, hogy biztosítsák a szabályok betartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!