f1

2015.06.24. 15:40

Amerikaiak és katariak vásárolnák meg az F1-et

A Financial Times riportja szerint az amerikai RSE Ventures cég – amelynek főnöke a Miami Dolphins tulajdonosa is – és Katar többségi részesedést szeretne az F1-ből.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Tajthi Andrea

A cikk szerint a partnerek az F1 35,5%-át vásárolnák meg 7-8 milliárd dolláros áron a CVC-től – a hosszútávú terv pedig az, hogy végül Katar birtokolja az egész sportágat. Hivatalos ajánlattételre még nem került sor, a megfelelési vizsgálatok pedig még jelenleg is zajlanak. A pletykák szerint a FIFA és a 2022-es foci-vb körül felrobbant botrány volt a legfőbb indok Katar F1-es terveinek beindítására, amelyek között egy nagydíj tartása is szerepel.

Az RSE leginkább a Miami Dolphins NFL-csapat tulajdonosaként lehet ismert, azonban más is akad a befektetési cég tarsolyában: övék a Guinness Nemzetközi Bajnokok Kupája is, valamint számos egyéb sport- és médiatulajdon, többek között a Fanvision, egy hordozható tévékészülékekkel foglalkozó vállalat, amely két évvel ezelőttig az F1-ben is érdekelt volt.

A Katari Sportbefektetések (QSI) a Katari Befektetési Hatóság (QIA), az állam szuverén vagyonalapjának egyik ágazata. A QSI ismerősen csenghet a focirajongók körében, ők ugyanis a PSG csapatának a tulajdonosai, a QIA pedig a Volkswagen Csoport 17%-át birtokolja – ez a csoport érdekes módon évek óta a legforróbb F1-es politikai pletykák állandó résztvevője.

Nasser bin Khalifa al-Attiyah, a Katari Motorsportszövetség elnöke és az FIA közel-keleti részlegének alelnöke februárban jelentette be, hogy a térség harmadik nagydíjának szerződése már a végső stádiumokban van.

„Már nem sok hiányzik, hogy egy F1-es verseny rendezéséről szóló szerződést írjunk alá” – nyilatkozta al-Attiyah. „Minden akadályon túljutottunk, és a hivatalos aláírás előtt már csak néhány apró részletet kell tisztáznunk.”

Meglepő csavar lehet az eseményekben néhány megfigyelő állítása, miszerint a sportot jelenleg ostromló kritikák mögött néhány olyan szervezetet találunk, akiknek célja a sport értékének és árának csökkentése – egyesek már odáig merészkednek, hogy Bernie Ecclestone munkásságát sejtsék a háttérben, aki a jelenlegi 5%-a mellé vissza szeretne vásárolni még néhány részvényt. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, hogy ez a híresztelés hogyan függhet össze az RSE és Katar ajánlatával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!