f1

2015.07.09. 13:06

Ecclestone: Tépjük össze azt a nyamvadt szabálykönyvet!

Bernie Ecclestone szerint a sportnak teljes megújulásra van szüksége

Tajthi Andrea

Fotó: Tajthi Andrea

A WMSC (World Motor Sport Council) Mexikóvárosban tartott ülésén épp azon tanakodnak, miként lehetne javítani a Forma-1 állapotán, Bernie Ecclestone szerint azonban ezeknél az ötleteléseknél sokkal drasztikusabb változtatásokra van szükség.

"Ha egy üres, tiszta lapot kapnék, az első dolog az lenne, hogy sokkal egyszerűbb erőforrásokat vezetnék be a jelenlegieknél." - mondta Ecclestone a Guardiannek. "Ha egyszerűbbek lennének az erőforrások, könnyebben idecsábíthatnánk azokat, akik motort építenének. Ott van például a Toyota, akikről tudom, hogy talán visszatérnének a Forma-1-be. De biztos, hogy nem fognak, amíg ilyen erőforrásokkal dolgozunk. Tudják, hogy már az előtt bajban lennének, hogy elkezdenék. Ha még a Ferrari is küszködik, nekik mennyi esélyük lenne?"

"A Mercedesnek szuper csapata van, szuper erőforrással, ami egy mérnöki remekmű. De ha valaki nézőként kimegy a lelátókra és megkérdezné a többieket, hogy hány hengeresek a motorok, talán egy-kettő ha tudná. Majd megkérdezné, mekkora a teljesítményük, és nem tudnák megmondani, nem érdekli őket. Egyáltalán nem érdekli. Azt akarják látni, hogy nyer a Williams, nyer a Ferrari, nyer a Red Bull, azt akarják, hogy mindenkinek esélye legyen a győzelemre."

"Jelenleg egyesek, mint például Vijay (Mallya) a Force Indiánál, hiába költenek elképesztően sok pénzt, mégis nulla az esélyük a győzelemre. Ez így nem jó. Tépjük szét a nyavalyás szabálykönyvet és kezdjük újra."

"Beszélgetek mondhatni minden versenyzővel és mind ugyanezt mondják: 'ez már nem olyan szórakoztató'. Mert a határon versenyeznek, de nem a saját határaikon, ha értik hogy értem. Beülsz az autóba, jól mész és valaki azt mondja neked, hogy vigyázz, különben ki fog fogyni az üzemanyagod. Mi nem az a sportág vagyunk, amely az üzemanyag spórolásról szól."

"A minap azt mondta nekem, hogy ha így haladunk, lassan bárki képes lesz vezetni ezeket az autókat. Egy gyerek is képes lesz vezetni, vagy bárki, aki játszott már PlayStation-ön és odafigyel az utasításokra."

Ugyanakkor Ecclestone-nak már nincs akkora ráhatása a szabályokra, mint annak idején.

"A baj az, hogy van egy FIA elnökünk (Jean Todt), aki azt akarja, hogy mindenki elégedett legyen. De ez lehetetlen. Nem kell, hogy mindent bizottság elé kelljen vinni, mielőtt cselekszünk. De most ez van, így viszont soha nem fog történni semmi."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!