f1

2015.07.22. 11:28

Lauda engedné a 150 km/h-s sebességet a boxutcában

Ismét meredeket nyilatkozott az osztrák

Vámosi Péter

Fotó: Tajthi Andrea

150-nel a jelenlegi 80 km/h helyett: Niki Lauda azt gondolja, hogy a szabályzás ezen enyhítése a sebességkorlátozást illetően javítana a Forma-1 megítélésén.

A korlátozásra akkor került sor, amikor mintegy mellékszereplőjeként a Forma-1 legsötétebb hétvégéjének négy szerelőt is eltalált Michele Alboreto elszabaduló kereke a boxutcában akkor, amikor Ratzenberger és Senna is életét vesztette Imolában.

Így jelenleg most 80 km/h a megengedett, de Lauda szerint ezt fel kellene már oldani, árulta el a Welt am Sonntagnak: "150-nel lehessen a boxutcában közlekedni, mert a modern boxok Monaco és Szingapúr kivételével kellően szélesek ehhez."

Szerinte valóban érdemes mindent ismét latba vetni, és átgondolni, hogy a Forma-1 ismét attraktív, gyors és egyszerűbb legyen: "A technikai fejlesztés a motorokra, gumikra és az autókra terjed ki elsősorban, ennek is kell lennie a húzóerőnek. Minden egyéb manipuláció és szabályzás alapvetően rossz. Ha csak azért kavarod meg a dolgokat hogy izgalmasabb legyen, a vége mindig az, hogy mégsem lesz az."

2017-ben az új szabályzásnak köszönhetően gyorsabb és szebb Forma-1-es autók jöhetnek. Ez ismét növelni fogja a költségeket, de: "Ha már 2017-re készítesz egy autót, gyakorlatban mégsem lehet sokkal drágább, mivel a csapatok minden évben új autót építenek. Másképp meg nemigen lehet a Forma-1-et feljavítani anélkül, hogy még több pénzt költenénk."

Természetesen nem szabad elfelejtkezni azon kiscsapatokról sem, akiknek már a jelenlegi Forma-1 is anyagilag eléggé megterhelő: "Nekik a motorokat olcsóbban kell adni. A Mercedes nagyon is támogatná ezt." - zárta Lauda a mondandóját, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, hogy miképp is képzeli ezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!