f1

2015.07.20. 08:41

Magyar Nagydíj visszatekintő: 2008 - Egy szerencsés finn

Az előző évi bajnokságot az utolsó három futamon elbukó Hamilton 2008-ban ismét harcba szállt a hőn áhított trófeáért.

Paksi Konstantin

Fotó: Paksi Konstantin

A mezőny még kiegyenlítettebb lett, mint 2007-ben, három csapat öt pilótájának is volt még reális esélye a bajnoki címre a Magyar Nagydíj előtt, és a listavezető Hamilton mögött a negyedik Heidfeld is csak 17 pont lemaradásban volt. Hamilton és Massa szerezte a legtöbb győzelmet, de a szorgos pontgyűjtés az új pontrendszernek köszönhetően kifizetődött. A McLaren háza táján rendeződtek a viszonyok, köszönhetően Alonso visszatérésnek a Renault csapathoz. Hamilton kiegyensúlyozottságának egyik forrása új csapattársa, Kovalainen volt, aki nem jelentett konkurenciát Lewis számára.

Az edzéseken az esélyesnek kikiáltott Mclarenek szerezték meg az első sorból való indulás jogát, mögöttük nem sokkal lemaradva Massa és Kubica került a második sorba. A rajt Massa számára káprázatosan sikerült, előbb Kovalainent tudta le, majd az első kanyarban kívülről előzte meg Hamiltont. Felipe és Lewis ellépett a mezőnytől, és az első kerékcseréig 10 másodperces előnyt építettek ki a harmadik Kovalainen előtt. A McLaren csapat Hamiltont valamivel több üzemanyaggal küldte vissza a pályára, mint a Ferrari Massát, így egy eltolt második etappal próbálták még megfogni a brazil éllovast. A 41. körben azonban a vállalkozás kudarcba fulladt egy defekt következtében, amit ráadásul a pálya elején szenvedett el Hamilton McLarenje, így mire visszaért a boxba, és letudták a kényszerű szervizt, a 10. helyen találta magát.

Az élen Massa egy kényelmes előny birtokában a második helyezett Kovalainen előtt már nem kellett, hogy tövig nyomja a pedált, így mindenkit sokként ért, amikor a vége előtt 3 körrel, a célegyenesben Massa motorja szó szerint felrobbant, megfosztva a brazilt egy jól megérdemelt győzelemtől. Kovalainen és Glock is élete legjobb eredményének örülhetett a dobogón, Hamilton pedig a szerencséjének, hogy defektje ellenére ötödik helyével még növelte is az előnyét a bajnokságban.

Paksi Konstantin korábbi könyvei a következő címekre kattintva tekinthetők és vásárolhatók meg: 
A Forma 1 60 éve
Damon Hill
Az alábbi képen Konstantin hamarosan megjelenő, a Forma-1 világbajnokait bemutató könyvének borítóját láthatjátok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!