f1

2015.08.10. 16:35

John Booth, aki Räikkönent, Hamiltont és Bianchit is adta az F1-nek

Lelkiekben az egyik legnehezebb hétvégéjén faggattuk a Manor csapatfőnökét

Vámosi Péter

Tavaly elérték Forma-1-es fennállásuk eddigi csúcsát, majd év végén majdnem végleg be kellett zárniuk a csapatot, Jules Bianchi tragikus kimenetelű balesete miatt. John Booth a csapat alapítója azonban már edzett, régóta megél csapatával hihetetlen magasságokat, és mélységeket.

Alig pár nappal a legeredményesebb eddigi Manoros pilótájának temetése után mégis azt teszi, amit mindig is: szervez, instruál, és összefogja a maréknyi, de annál lelkesebben és lelkiismeretesebben küzdő csapatát. Valamint kivételt tesz, és annak ellenére, hogy most a csapat tagjai inkább ha lehet nem nagyon nyilatkoznak, interjút ad nekünk.

Vámosi Péter: A '80-as években magad is versenyeztél, majd megalapítottad a Manort. Ecclestone is valahogy hasonlóan kezdte, végül a Forma-1 Istenévé vált. Mi a te terved?

John Booth: Bernie szerintem hamarosan visszavonul, úgyhogy akár át is vehetném a szerepét, nem? Nem-nem, csak viccelek. Nagyon is boldog vagyok azzal, amit most csinálok. Jó ismét összejönni ezekkel az emberekkel így a szünet után, és tovább fejlődhet a csapatunk, tehetjük a dolgunkat.

VP: Mégis, ha megkapnád a lehetőséget, hogy változtass a Forma-1-en, mit tennél?

JB: A bevételek jobb elosztása egyenlővé tenné a csapatokat és izgalmasabbá a versenyeket.

VP: Ha visszamehetnél 2009-be, mit csinálnál másképp a Forma-1-es csapat alakításánál?

JB: Ez egy jó kérdés! Hihetetlen utazás volt ez. Egész életemben a motorsportban dolgoztam, a Forma-1 a csúcs, és büszke vagyok rá, hogy az elmúlt öt évben részesei voltunk a szakágnak. Sokkal nehezebb, mint bármikor gondoltam volna, de igazán büszke vagyok arra, ameddig eljutottunk idáig.

VP: Akkoriban nagy hír volt, hogy a Virgin lett a támogatótok, akik előtte a a Brawnokat, a bajnokságot megnyerő kocsikat támogatták. Végül nálatok kötöttek ki. Hogy sikerült elérnetek ezt a csodát?

JB: Sir Richard Branson mindig is nagy támogatója volt a kisvállalkozásoknak, az esélytelenekként kezdő kis cégeknek. Szereti támogatni ezeket az esélyteleneket. Szeretném azt gondolni, hogy látta bennünk a harci szellemet és az biztos, hogy nagyon örülnék, ha támogatna.

VP: És mit gondolsz Formula E-s kiruccanásáról?

JB: Biztos vagyok benne, hogy nagyon élvezi!

VP: Mi a véleményed a leendő Formula 2-ről? Mert nagyon jók vagytok az alacsonyabb szériákban, hiszen ott is van Manor.  Jó ötlet egy új F2, vagy jelenleg megteszi helyette a GP2 is? Miben változtatnál ennek kapcsán?

JB: Nagyon nehéz ezt megmondani, mert nem láttam a F2-re vonatkozó szabályozásokat, csak annyit tudok, hogy mikor fog elkezdődni. A GP2 jó szériának tűnik, kiváló versenyzők érkeznek onnan és a GP3-ból is, és nem vagyok benne biztos, hogy maradt hely más formaautós szériáknak is.

VP: A Marussia is volt már főszponzorotok. Van otthon valamilyen Marussia kocsid?

JB: A Marussiára mint utcai autóra gondolsz? Szép emlékek, sajnos nem jutott nekem otthonra Marussia autó, de szép emlékek fűznek hozzájuk.

VP: Kicsit Bianchiról is beszélve, a Williams használja Senna „S” logóját a kocsijaikon. Mit gondolsz, ti hogy fogjátok a csapattal Bianchi emlékezetét őrizni a jövőben?

JB: A csapaton belül nem kell semmilyen emlékezetet előszednünk, mert velünk vannak. Még túl korai lenne bármiféle hosszú távú tervet kitalálni. A JB17 felirattal a kocsikon versenyeztünk eddig az évben és ezt folytatni is fogjuk. Azt, hogy mit fogunk később csinálni, alaposan végig kell gondolnunk. Ez nem olyasmi, amit sebtében ki lehet találni.

VP: Volt lehetőséged sok versenyzővel együtt dolgoznod, például Kimivel, vagy Lewis-zal. Ki a kedvenced a versenyzők közül és miért?

JB: Nagyon szerencsés vagyok, hogy sok versenyzővel dolgozhattam, sokan közülük a mai napig közeli barátok. A kedvenceim azok, akik gyorsak! (nevet)

VP: Utolsó kérdésként, meg tudod erősíteni, hogy az volt-e a terv erre az évre, hogy Bianchi esetleg leváltja Kimit a Ferrarinál?

JB: Nos, a Ferrari csapatpolitikájával kapcsolatban nem nyilatkozhatok, de Jules mindenképpen nagy bajnok lett volna. Biztosan nyert volna versenyeket a F1-ben és nagyszerű bajnokká vált volna. De azt nem tudom, hogy melyik csapattal tette volna mindezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!