f1

2015.09.23. 11:52

A Sauber óvatosságra int az egyéves motorok kapcsán

Monisha Kaltenborn szerint az egyéves motorok használatának engedélyezése jelentősen „eltorzítaná” az F1 erőviszonyait.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Sauber Motorsport AG

Egy szabálykönyvben fellelhető kiskaput kihasználva a Manor elérte, hogy 2014-es Ferrari-motorokat használhasson idén. A szabályon azóta szigorítottak, a múlt heti Strategy Group-ülésen (ahol Kaltenborn nem vesz részt) azonban ismét terítékre került a téma, és a hírek szerint újabb módosítások következhetnek, amelyek már engedélyeznék a különböző specifikációk használatát. A Sauber csapatfőnöke attól tart, hogy a régebbi erőforrások miatt kétszintűvé válhat a bajnokság.

„Úgy vélem, egy ilyen opciónak még felmerülnie sem szabadna” – nyilatkozta Kaltenborn. „Egységes környezetet igyekszünk teremteni, nem egy olyat, ahol vagy az A vagy a B csoportba tartozol. A verseny eltorzítása lenne valamilyen szinten, éles határvonal keletkezne két fakció között; ez közel sem lenne ideális.”

Habár a csapatfőnök abban egyetért, hogy a kisebb csapatok túlélésének érdekében szükség van valamiféle rendszabályozásra, a motorok kapcsán felvetett javaslat azonban könnyen precedensértékűvé válhatna.

„Természetesen ha egy csapat nagyon szenved, kénytelenek lesznek ezt a megoldást választani” – tette hozzá Kaltenborn. „Nem fogod azt mondani, hogy inkább befejezem az egészet, és nem fogadom el a felajánlott lehetőséget. Ha a csapatnak szüksége van egy ilyen évre, hogy túléljen, akkor miért ne tenné? Azt azonban nem hiszem, hogy ennek bevett szokássá kellene válnia.”

A hibridturbók legnagyobb problémája az igencsak borsos ára: a V6-os 15-20 millió fontba kerül évente, szemben a mindössze 7 milliót kóstáló V8-asokkal. Az ülésen erről is szó esett, Kaltenborn pedig támogatja az ebbéli törekvéseket.

„Nem vagyok tag a Strategy Groupban, így nem tudom pontosan, miről tárgyaltak” – folytatta. „Az alapján viszont, amit hallok és olvasok, úgy fest, valamiféle konszenzust igyekszenek elérni a motorok árának tekintetében, amely mindenképpen a jó irány. Már régóta szajkózzuk, hogy valamit tenni kell. Biztató a jelenlegi felfogás, ám hogy be is vezetik-e, az más kérdés.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!