f1

2015.09.26. 07:29

Megmenekül a Lotus

Noha az utolsó pillanatig várni kellett, az AUTOSPORT értesülései szerint a Renault mégis megmenti a Lotust a csődeljárástól.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Lotus F1 Team

A Lotusnak hétfőn jelenése van a Legfelsőbb Bíróság előtt; a többszörös halasztási kérelmek után ez a csapat utolsó lehetősége, hogy rendezze a 2,7 millió fontos adótartozását a HMRC-nek. Egyedül a Renault közbelépése menthette volna meg a helyzetet, ám egészen péntekig úgy tűnt, a felvásárlási folyamat első szakasza megakadt, amely a Lotus csődjét és 400 munkahely elvesztését jelentette volna. Az akadályok azonban elhárultak, a Renault pedig kész kifizetni a csapat adósságait.

A hivatalos bejelentésre előreláthatólag hétfőn lehet számítani, a Renault pedig ezzel 65%-os részesedést szerezne a Lotusban – vagyis 2016-ban ismét gyári csapatot alkotna a francia cég. A hosszú hónapokig elhúzódó tárgyalásoknak köszönhető, hogy a Lotus folyamatosan halogatta a számlák kiegyenlítését, ez viszont a csapat több partnerét is felbosszantotta, a csődeljárás pedig vészesen közeledett.

„Mind a Renault, mind a tulajdonosok ki tudnák fizetni a számlákat” – nyilatkozta egy magát meg nem nevező forrás. „A kérdés csupán annyi volt: ki fizessen?”

Az anyagi nehézségek miatt a Lotusnak több kényelmetlen teherrel és problémával kellett szembenéznie az elmúlt futamok során; Suzukába például túl későn érkezett meg a csapat felszerelése, a többi kilenc istálló pedig már teljesen berendezkedett, amikor a Lotus még csak elkezdett kipakolni. Tovább tetézte a problémákat, hogy a csapat nem tudta (vagy nem akarta) kifizetni a vendéglátóegység bérleti díját, a Lotus személyzetének így más csapatok és Bernie Ecclestone jóakaratában kell bíznia, hogy egyáltalán étkezni tudjanak a hétvége folyamán – a szituációt Matthew Carter, a Lotus vezérigazgatója a „nem jó a csapatnak és a sportnak sem” szavakkal jellemezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!