f1

2015.10.07. 08:40

Lauda öt üzleti titka

Niki Lauda új könyvében mesél arról hogyan is tárgyalt ő karrierje során, többek között Bernie Ecclestone-nal és Enzo Ferrarival.

Tajthi Andrea

Fotó: Varga András

Niki Lauda könyvet írt Reden wir über Geld, azaz Beszéljünk a pénzről címmel. A könyv Lauda saját üzleti tapasztalatairól szól, és öt hasznos tárgyalási szabályt is megfogalmaz benne. Ezeket a német Bild gyűjtötte ki. Íme:

1. Tudd meg az átlagos piaci árakat
Én a direkt utat választottam, odamentem más versenyzőkhöz, és egyszerűen megkérdeztem tőlük, hogy mennyit keresnek. Ronny Peterson két millió dollárt kapott. Szóval azt mondtam: "Két millió dollárt kérek, egy fillérrel sem kevesebbet."Bernie (Ecclestone) azt gondolta komplett idióta vagyok. Az ügy négy hónapig húzódott, makacs voltam mint egy öszvér. (...)

2. Minél kevesebb érzelmet viszel bele, annál jobban megy a tárgyalás
Annak érdekében, hogy beszélgetést folytathassak Bernie Ecclestone-nal, felhívtam a korábbi Parmalat főnököt, aki épp akkor tárgyalta újra a szponzorációs megállapodását a Brabham-Alfa Romeoval.A Parmalat tudatta Ecclestone-nal, hogy Niki Lauda nélkül nincs szponzoráció. Bernie kelletlenül, de aláírta. (...)
Enzo Ferrarival ültem a legendás "Cavallino" hátsó szobájában, szemben a maranellói Ferrari gyárral. Pár nappal a tűzesetem előtt. Azt szerette volna, hogy maradjak 1977-re is. De hogy nézne ez ki pénzben kifejezve? Azt mondtam 'Öt millió schilling'. A Commendatore persze lírában gondolkodott, ls fel kellett hívnia a könyvelőjét, hogy megkérdezze, 'mennyi az az 5 millió schilling'. Mikor meghallotta a választ, elüvöltötte magát: "Disznóság, szemtelenség! Lauda megőrült, nem kell beszélnünk!"

3. Mutass érdektelenséget
Azt mondtam, "akkor megyek máshová". Az öreg felhorkant és felkiáltott: "Örülnie kellene, hogy Ferrarit vezethet. Nem fizetünk semmit."Nem hatott meg, mert tett egy ellen-ajánlatot, lírában, ami negyedével kevesebb volt a fizetésemnek. Ekkor dühös lettem és emlékeztettem rá, hogy a Ferrari nélkülem nem lett volna világbajnok.

4. Mindig van még mozgástér
De nem kell mindet azonnal felhasználni. Nálam ez a tér 5% volt. Nyugalomban érkeztem, 1%-kal nyitva. Így még mindig maradt négy, amit felhasználhatok. Amikor ismét ordítani kezdett, ekkor már vörös fejjel, akkor használtam fel a többi négy százalékomat, és hangosan azt mondtam: 'Ez az utolsó ajánlatom.'
'Oké, ebreo - oké, te zsidó.' - ezeket a szavakat használta, de nem volt antiszemita.A következő pillanatban megint bájos és nyugodt volt, nekem pedig ez volt életem legnagyobb talk show-ja.

5. Az Ecclestone vagy Ferrari típusú emberek jobban tisztelnek téged, ha nem igen-emberként állsz eléjük, hanem keményen tárgyalsz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!