f1

2016.01.09. 12:24

A Hondának volt kapacitása két ügyfélre

Ron Dennis megjegyzései ellenére a Honda két csapatot is képes lett volna ellátni 2016-ban.

Gyimesi Brigitta

Fotó: McLaren

Mindenki jól ismeri már a sztorit: a Red Bullnak elege lett a Renault-motorból és fel szerette volna bontani a szerződést, ám miután a Mercedes és a Ferrari is nemet mondott az osztrákoknak, a csapat a Hondához fordult segítségért. Yasuhisa Arai, a Honda motorsportfőnöke azonban novemberben kijelentette, hogy a megkeresés túl későn érkezett és a Honda már nem lenne képes megfelelően ellátni a Red Bullt – akik így visszakényszerültek a Renault-hoz. A döntés, amely kimondta, hogy a Hondának nincs kapacitása még egy csapatot támogatni, Ron Dennistől érkezett a „Honda teljes egyetértésével”. Az Autosport szerint azonban a japán cég képes lett volna megoldani a két ügyféllel járó bonyodalmakat; Arai szerint a Honda 2017-től nyitott is egy ilyen opcióra.

„Mindig nyitottak vagyunk egy új ügyfél érkezésével szemben” – nyilatkozta Arai. „2017-et és 2018-at illetően mindig nyitottak leszünk.”

A Honda azonban minden potenciális motorbeszállítói egyezséget előre megbeszél a McLarennel.

„Nem mehetek bele a szerződés részleteibe, de előzetesen egyeztetnünk kell velük” – folytatta Arai. „Ha megkeresnek minket, vagy úgy döntünk, hogy egy második/harmadik csapatnak szeretnék beszállítani, először nyíltan meg kell beszélünk mindent a McLarennel.”

A Honda visszatérése a királykategóriába nem sikerült valami fényesen: a sorozatos megbízhatósági problémák és a csapnivaló teljesítmény a McLaren-Honda számára csupán 27 pontot és a konstruktőri tabella kilencedik helyét eredményezte.

„Nem hiszem” – válaszolta Arai arra a kérdésre, hogy egy második csapat segítene-e a Honda problémáinak gyors és hatékony megoldásában. „A McLaren ’nullás méret’-koncepciója teljesen egyedi, így nem tudjuk megjósolni, hogy az erőforrás más csapatnak beválna-e. Abban biztos vagyok ugyan, hogy egy második csapattal a megbízhatósági problémákat ki tudnánk küszöbölni, a potenciális teljesítménynövekedésről azonban nem tudok ilyen biztosat állítani.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!