f1

2016.01.10. 12:52

Alesinek nem elég szigorú az F1-es rádiókorlátozás

Alesi tovább szigorítaná a versenyzőknek rádión közölhető információk körét.

Kovács Noémi

Fotó: Tajthi Andrea

Az FIA júniusi szabálya jelentősen korlátozta a versenyzőkkel rádión közölhető információkat annak érdekében, hogy a pilótának nagyobb felelőssége legyen a versenye alakulásában.

Azonban az egykori Forma-1-es pilóta és futamgyőztes, Jean Alesi azon a véleményen van, hogy a szabályozás ellenére még mindig túl sok információ tudnak a versenyzők tudtára adni egy-egy rádióbeszélgetés során.

„A rádiós szigorítás nem elegendő. A rádióban, ha a mérnökök azt mondják „pit now”, azzal máris túl sok információval látják el a versenyzőt. A versenyzőknek saját maguknak kellene versenyezniük, így láthatnánk meg, hogy mire képesek.” – fogalmazta meg kritikáját Alesi, majd a jelenkori Forma-1 problémáira valamint a turbókkal kapcsolatos aggályokra is reagált néhány mondat erejéig.

„A Forma-1 problémáinak jó részére megoldást jelentene, ha az autókat külsőleg még vonzóbbá tennék és a versenyt kevésbé szabályozná a rádióforgalom. A turbók pedig valóban nagyon hatékonyak és a környezet szempontjából nézve a technológia is rendben van, azonban a sport valamint a hang oldaláról nézve korántsem.” – tette hozzá a francia versenyző, aki szerint már a hátraarcra, vagyis a korábbi technológiához való visszatérésre sincs mód. – „A probléma az, hogy az olyan gyártók, mint a Mercedes és a Ferrari, már túl messzire mentek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!