f1

2016.04.07. 07:33

Lefoglalták Fittipaldi trófeáit és versenyautóit!

Nehéz pénzügyi helyzetbe került a brazil Forma-1-es világbajnok

Vámosi Péter

Fotó: McLaren

Komoly anyagi problémák terhelik most Emerson Fittipaldit, olyannyira hogy a privát múzeumából lefoglalták a kupáit, illetve a versenyautóit. Utóbbiak között van az az autó is, amivel 1993-ban megnyerte az Indy-500-at, illetve egy olyan gép is, amivel a Forma-1-ben versenyzett. Fittipaldi hivatalos közleménye szerint ez a probléma annak az eredménye, hogy az országban bizonytalan a gazdasági és a politikai helyzet, ami köszönhető a Braziliában most tapasztalható zűrzavarnak, és az utóbbi évtizedek legrosszabb recessziójának.

A brazil bajnok problémáit a brazil Record tv hozta a felszínre. A nyilatkozaton a brazilok többsége megdöbbent, hiszen Fittipaldit sokan sikeres üzletemberként látták, miután szögre akasztotta a sisakot. Az Associated Press-nek eljuttatott közlemény szerint a kétszeres Forma-1-es világbajnok azonban optimista, és bízik benne, hogy túllendül a nehézségeken. Ez áll benne: "Emerson Fittipaldi hisz abban, hogy sok munkával meg tudja oldani ezt a helyzetet. Hisz a jövő gazdasági kilátásainak, illetve abban, hogy a cégeinek pozitív lesz a mérlegük. Partnereket keres és megoldásokat, hogy megoldja ezt a helyzetet." Arra is kitérnek, hogy soha nem tagadta meg a pilóta azt, hogy a pénzügyi nehézségeivel kapcsolatban nyilatkozzon, és erről kérdezzék. Az autókon és az emléktárgyakon kívül számítógépeket és bútorokat is lefoglaltak a sao paolo-i villából, amelyik helyt ad a privát múzeumnak. A tv felvételein jól látható az, amikor teherautókra pakolják az autóit, és a kupáit elviszik a hivatalnokok. A riportból kiderül, hogy további ingóságait is lefoglalják az egykori versenyzőnek.

A másik oldal hivatalos közleménye: "A versenyautók és a kupák amivel versenyzett a kétszeres Forma-1-es világbajnok és Indy-500 győztes egy olyan múzeumba kerülnek, amely látogatható a Brazil autósport szerelmeseinek. Amint megoldódik ez a probléma, az eredeti helyükre kerülnek vissza. Emerson ugyan panaszkodik a történtek miatt, de nem akadályozott semmit, és hisz benne, hogy megoldódnak a problémák."

Fittipaldi a jelentések szerint 60 esetben áll perben a bankok ellen, és tartozik más üzletembereknek is. Ezek mértéke nagyjából 8 millió dollárra rúg. A brazil pilóta összesen 11 szezont töltött a Forma-1-ben, 1970-1980 között, és világbajnok lett 1972-ben a Lotusszal, majd 1974-ben a McLarennel. Az Egyesült Államokban 1983-ban kezdett el versenyezni, első Indy-500-as győzelmét 1989-ben szerezte, amikor bajnok lett a CART-ban is.

Címkék#Fittipaldi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!