f1

2016.07.09. 13:39

Ricciardo rákívánt a Red Bull hiperautóra

Az Aston Martin és a Red Bull házasságából született műalkotásnak is betudható fantasztikus autó tesztelése 2017-ben indul, az ausztrál pilóta pedig jelezte, szívesen részt venne benne.

Szabó Bence

Fotók: Mark Thompson/Getty Images/ Red Bull Content Pool

A napokban rántották le a leplet a nagyközönség előtt is a sokat sejtető AM-RB 001 kódnevű autóról, melyet Adrian Newey tervezett. Az autó technikai részleteit egyelőre homály fedi, de ígéretük szerint el fogják érni az 1:1-es kiló/lóerő arányt, amelyre eddig csak egy autó volt képes. Még az év elején jelentette be az Aston Martin és Red Bull Racing, hogy közös projekten dolgoznak. Céljuk, hogy megalkossák a világ leggyorsabb utcai autóját, melynek menetteljesítménye, vezetési élménye a Forma1-es autókkal vetekszik. Minden bizonnyal ez is felkelthette Ricciardo érdeklődését, aki mindenképp komolyabb szerepet vállalna a tesztelés során:

„Remélem, hogy sikerül elérnem, hogy tesztelhessem. Pont ma láttam én is csak először, korábban csak pár skiccet mutattak, de fantasztikus ez az autó, főleg élőben. El sem hiszem, hogy rendszám fog kerülni rá. Izgatott vagyok, mindenképp szeretném minimum egyszer vezetni, de szívesen aktivizálnám magam a jövőre induló teszteken.”

„Igazából emiatt csúszott a szerződésem. Azt próbáltam elérni, hogy kapjak egyet ingyen, ami sikerült, de a gumikat nekem kell rá venni. Összességében azt hiszem, elég jól jártam” – folytatta viccesen Ricciardo, aki újabb 2 évre írt alá a bikás csapathoz.

Az autó egyébként egy középmotoros, vadító V12-es lesz. Ennyi, amit hivatalosan tudhatunk egyelőre, illetve, hogy a Koenigsegg One:1 után a második utcai autó lesz, amely ugyanannyi lóerős, ahány kilót nyom. Nem maradhatott ki a fékezés energiáját áram formájában visszatöltő ERS rendszer sem, mely szintén Formula-1 technika. Részleteiben még változhat, de a mérnökök állítása szerint igen közel áll a végtermékhez. Az AM-RB 001 2018 tavaszán debütál, az ára 750 millió és 1 milliárd forintnak megfelelő font lesz. Kíváncsiak vagyunk, Ricciardónak vajon tényleg sikerül-e egy példányt kialkudni magának. Erre túl sok esélyt nem látni, tekintve, amikor a McLaren P1 megjelent, Jenson Buttonnak ki kellett fizetnie az árát, nem kapta meg cégautóként. Elképzelhető, hogy az osztrák csapat kevésbé szűkmarkú, reménykedj, Daniel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!