f1

2016.08.30. 17:50

Villeneuve: Verstappennel kivételezik az FIA

A korábbi világbajnok Jacques Villeneuve szerint Max Verstappen agresszív vezetési stílusa következmény nélkül maradt, mert szerinte kivételezik vele az FIA.

Hegedűs Dávid

Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Verstappen hamar a támadások kereszttüzében találta magát a legutóbbi megmozdulásai után, számos riválisa szerint, ha nem fegyelmezik, akkor komoly balesetet fog okozni.

Villeneuve úgy gondolja, hogy az autóversenyzést irányítók a kulcs szereplők ebben a helyzetben – ahogy sejti, vonakodnak büntetni, mert nem akarják csökkenteni a látványt a nézők számára.

„A kérdés az , hogy az FIA miért tesz úgy mintha védenék őt” mondta Villeneuve a Motorsport.com-nak. „Azt akarják, hogy ő legyen a sztár.”

„Láttuk Németországban is. Többször is elmérte a kanyart, ami miatt Nico [Rosberg] nem mindig találta az ideális féktávot. Kicsit szélesen ment – Nico büntetést kapott – pedig nem is volt az ő hibája.”

„Itt valami rossz dolog lehet a háttérben. Nem tudom. Ez engem dühít. Húsz évvel ezelőtt valaki neki lökte volna egy fának.”

Elfogadhatatlan vezetés

Villeneuve-öt nem nyűgözte le Verstappen fejlődése és előrelépése, azt mondta, hogy amit Belgiumban tett az egyszerűen elfogadhatatlan.

„Ez túl sok” tette hozzá. „Amit a rajtnál művelt, az már nagyon sok, meg amit utána a versenyben is. Minden tapasztalt pilóta tudja, hogy a belső íven vagy, de nincs elég helyed, akkor baleset lesz a vége.”

„Főleg ha rossz volt a rajt, ezt el kell tudni fogadni. De ami még rosszabb, hogy ezek után más versenyzőkre panaszkodik, hogy tönkre tették a versenyét.”

„Nyugalom, nyugalom. A nagy kockázat nem mindig vezet sikerre. Ilyenkor tönkre lehet saját és mások versenyét is. Ez rendben van. Ilyen az élet.”

„Amit ezután csinált, az nem elfogadható. Amit tett kétszer is Kimivel az egyenesben, meg Vettellel is. Meg kell nyugodnia, mert meg fog ölni valakit.”

Megnyugszik

Villeneuve hozzátette, hogy eddig nem volt gond az F1-ben a kemény vezetéssel, de egy ponton túl már veszélyessé válik.

Amikor rámutatott Villeneuve, hogy Verstappen szerint nem érdekli őt, hogy barátok is vannak a mezőnyben, ezt mondta a kanadai.: „Nem érdekel. Ez rendben is van. Teljesen igaz.”

„De meg kell adni azt a kis tiszteletet a másiknak.”

„A pilótáknak tisztelniük kell egymást. Jó, kemény, de tisztességes versenyre van szükség, ahogy Kimi is mondta. Ez csak akkor valósulhat meg, ha megvan a tisztelet egymás között.”

„Nem csak lenyomni kell az ellenfeleket vagy a féktávon beelőzni a másikat. Ami nagyon-nagyon veszélyes is lehet, ha nem figyelünk oda. Húsz évvel ezelőtt kellően tisztelték egymást a versenyzők.”

Amikor megkérdezték tőle, hogy Verstappen nyugodtabb lett-e, ezt válaszolta: „Persze, hogy nem. Miért? Versenyről-versenyre egyre rosszabb.”

Amikor megkérdezték tőle, hogyan leckéztetné meg Verstappent, ezt felelte:” Sehogy. Be kellene vonni az engedélyét, de ez a jelenlegi politikai légkörben nem fog megtörténni.”

„Nézzük az olimpiát, ott néhány bírót elbocsájtottak, mert nem megfelelően ítélkeztek. Itt is ezt kellene tenni, mert a Spa-i eset elfogadhatatlan.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!