f1

2016.09.23. 08:45

A vízveszteség hatása drámai lehet az autóvezetésre (x)

Egy kiszáradt autós úgy vezet, mint egy ittas. Ezt a döbbenetes megállapítást eredményezték egy angol egyetem kutatásai.

PLT-hirdetés

2015 nyarán egymást érték a balesetek a magyarországi utakon. A szakemberek szerint a hőség mellett a sofőrök kiszáradása volt felelőssé tehető a balesetekért. Idén szerencsére tartós hőhullámban nem volt részünk, de a kevés folyadékfogyasztás az őszi-téli időszakban is kockázati forrás lehet.

Az Európai Dehidratációs Szövetség kutatása szerint az a sofőr, aki kiszáradt állapotban vezet, olyan képességromlást kénytelen elviselni, mintha megivott volna 2-3 korsó sört, vagy egy deciliter pálinkát.

Az agyunk vízellátása kiemelten fontos, az agy pedig a véráramból képes vízhez jutni. A problémát az jelenti, hogy ha az agyban vízhiány lép fel, azt a szervezet nem képes jelezni, és ilyenkor olyan tünetek lépnek fel, aminek látszólag semmi köze a szomjúsághoz. Ez lehet szorongás, ingerlékenység, düh, rövid koncentrációs képesség, türelmetlenség és még a depresszió is. Láttunk már a hőségben vadul dudáló autóst? Lehet, hogy csak vízhiánya van.

A fő problémát természetesen a koncentráció romlása okozza. Ugyanis ez növeli a balesetveszélyt.

A Loughborough Egyetemen végzett egy kísérletet. A sofőröknek két órán keresztül kellett vezetni, először normál hidratációs állapotban, majd folyadékhiányosan. A folyadékhiányos állapotban a sofőrök kétszer annyi közlekedési hibát vétettek, mint normál hidratáció esetén, ez pedig egy ittas sofőr vezetési képességeivel volt azonos (hibának minősült a sávelhagyás, lassú reflexidő, stb.).

A probléma összetett ugyanis a sofőrök nem érzékelik a vízhiányt, így nincsenek tisztában a vezetési képességeik romlásával sem. És a probléma nem csak a nyári hőség alatt jelentkezik. Ilyenkor nyilván a nagy meleg miatt nagyobb a vízveszteség, de ma már a légkondicionált autók korában az őszi/téli időszakban a jól fűtött autóknál is jelentkezhet jelentős vízveszteség.

Ráadásul a vezetők gyakran tudatosan nem isznak a hosszú úton, hogy ne kelljen sűrűn megállni és WC-re menni, ugyanakkor ez komoly közlekedési veszélyforrást jelenthet. Aki tehát teheti, vigyen magával egy palack oxigénnel dúsított vizet, vagy akár csapvizet, és kerülje el a kiszáradást és következményeit.

Nagyon fontos, hogy tudatosan igyunk vezetés közben is, különösen ha hosszú útra indulunk. A kiszáradásra jó példa lehet a Forma-1 is, ahol még korábban a szingapúri futamon az akkor újonc Danyiil Kvjat-ot kellett kiszáradás miatt kórházba szállítani, mert elromlott az autóban az itatója. "Bocsánat srácok, de ital nélkül meg fogok halni!" - panaszkodott akkor az orosz pilóta.

A megfelelő folyadékfogyasztás azonban nem csak a vezetőknek fontos. Különösen ügyelni kell a gyermek utasokra, különösen a nyári hőség idején. Náluk a dehidratáció gyorsabban lezajlik, mint felnőttek esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!