f1

2016.11.28. 12:27

Miért jött Keke Rosberg csak a verseny után ünnepelni a fiát?

2010 óta először adott komoly interjút 1982 világbajnoka, Hamiltonról is van véleménye

Vámosi Péter

Fotó: Tóth Zsombor

Rosberg anyukája, és felesége Vivian együtt izgultak Abu Dhabiban a Mercedes boxában, miközben Nico Rosberg hajtott a bajnoki címéért. A kedves papa azonban merre lehetett? A tv stábok is folyamatosan keresték Keke Rosberget, aki ugye szintén Forma-1-es világbajnok. Azonban ők sem találták meg őt a bokszutcában. A motorsport-magazin.com azonban kiderítette: Keke Rosberg a verseny alatt még csak a pályán se volt. Dobaiban nézte a versenyt, és csak a leintés után eredt útnak.

21:00-kor helyi idő szerint sikerült is elcsípni az öreget, amint belépett a Yas Marina Circuit területére. És 2010 január elseje óta először adott is interjút a finn, kifejezetten jókedvűen, de előre figyelmeztetett mindenkit, hogy a jövőben sem fog sűrűn a versenypályák közelébe menni: "A mai nap nehéz lett volna ezt elkerülnöm, de ez egy komoly mérföldkő az életben. Ide mindenképp jönni akartunk."
Keke Rosberg ugyanakkor jobban örül a fia bajnoki címének, mint a sajátjáénak még 1982-ből: "Az én győzelmeim nem számítanak, már olyan régen voltak. Lehetnék akár fogorvos is... nekem ez már nem számít. Ez csak Nico sikere és eredménye."

2016 világbajnokának tippekre sem volt szüksége: "Mit mondjak neki? Hogy ne pördüljön meg az első kanyarban? Élvezze csak, ilyen ez a sportág. Persze a nyomás mindig legyen kisebb, mint a gyümölcse a dolognak. Az utolsó két kör azonban elég kemény volt." - utalt Hamilton taktikájára Keke, ami leginkább fia kifékezéséről szólt volna, hogy valahogy életben tartsa a bajnoki címbe vetett reményeit.
A terv azonban nem sikerült, így idősebb Rosberg is lazára vehette: "Azért ez nem volt váratlan. Sőt, még komolyabb dolgokra is számítottam az utolsó két körben, így viszont azt gondolom, hogy rendben volt."

Csak miután már biztos volt a bajnoki cím, döntötte el Keke, hogy azért mégsem veszi teljesen semmibe a médiát. Így most értekezett fia kommunikációs stratégiájáról is, ha már ennyire belejött: "Persze az időmérőig is már nyilatkoznia kell. Aztán ott megint adódik egy szituáció, de ez így is van rendjén. Összegyűjtött elég pontot, ennyi a dolga, ilyen egyszerű ez. Akinek a legtöbb pontja lesz, az lesz a világbajnok."

A legtöbben arról beszéltek Nicóval kapcsolatban, hogy két elveszített bajnoki cím után idén megváltozott, és végül is ez lett a dolog nyitja. Erről Kekének más véleménye van: "Nem, nem hiszem. Gyorsan elfelejtettétek, hogy már 2014-ben is itt álltunk, hogy akár bajnok lehet. Nem jöhet azonban mindig ez össze. Most bejött, és ez így is van rendjén."

Idősebb Rosberg ki is fejtette a véleményét a "mázli világbajnok"-okkal kapcsolatban: "Lewis már kétszer is így lett bajnok. Most Niconak jött össze így. Ha meg akarod nyerni a Forma-1-es világbajnokságot, akkor nem lehet sok peches pillanatod. Én is már Monzában bajnok lehettem volna, ötödik hely elég lett volna, de aztán lerepült a hátsó szárnyam. Egy Williamsről."

Amúgy valóban hasonló helyzetben volt Keke 1982-ben, mint fia Nico 2016-ban. A finn pilóta csak egyetlen versenyt nyert meg. Hamilton pedig 10 idén aratott győzelmével is csak második lett a végelszámolásnál. "Azért ez teljesen más! Lewisnak a következő nem Mercedeses riválisával szemben van 50 lóerőnyi előnye, annak idején én 250 lóerőnyi hátrányban voltam, de ezt nem is lehet igazán összehasonlítani. Hasonlónak tűnhet a dolog, de teljesen másképp voltak a dolgok akkoriban." - pontosít Keke.

Ennek ellenére nem gondolja azt apu, hogy fiának könnyebb dolga lett volna: "Más az egész, de nem könnyebb. Teljesen másképp kell ma játszani. A tenisz is már teljesen másmilyen, mint volt az 30 éve. Ma a pontosság és az erő számít, meg ilyesmi."

Amíg Keke Rosberg nem akarta a versenyt direkt a pálya mellett figyelemmel követni, addig édesanyja Sina ott volt vele, hogy morálisan is támogassa a fiát. Normál esetben nagyon a háttérben van, és ő sem szereti a médiafelhajtást. Most azonban kiélvezte a sikert, és poénkodott is a német RTL-lel: "Keke megtiltotta, hogy adjak interjút, vagy mutassam magam a kamerák előtt. Aztán megláttam Nikit, és emlékeztem rá, hogy mit mondott Nico monacoi győzelme után: "Ez tényleg Keke spermája!" Nos, úgy néz ki, hogy én vagyok az aranytojást tojó tyúk."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!