f1

2016.02.22. 12:15

Ecclestone szerint ennyire rossz még sosem volt a Forma-1!

Az év első kritikája részéről valójában Jean Todtnak szól

Vámosi Péter

Fotó: Varga András

Bernie Ecclestone kiszámíthatónak találja a Forma-1-et és szerinte át kellene adnia a FIA elnökének Jean Todtnak a Forma-1 felügyeletét valaki másnak. A FOM vezére ezt nyilatkozta erről a Daily Mailnek: "Nem költeném arra a pénzem, hogy a családommal versenyre menjek. Kizárt dolog. Az a probléma, hogy elég kiszámítható lett... Feltehetőleg Lewis Hamilton áll a poleban, aki valószínűleg meg is nyeri a versenyt, és csatlakozik a dobogón hozzá a többi Mercedeses."

Bernie szerint a Forma-1 bizottság egy kartell, aki a két legnagyobb motorgyártónak megengedte, hogy 2020-ig megvétózhassák gyakorlatilag a szabályzást. "Ez az, amit normál esetben kartellezésnek nevezünk. Az pedig illegális. Tehát olyan valamit üzemeltetünk, ami nem szabályos. Ráadásul még versenyek sincsenek." - kesergett tovább. Mr. E ennek ellenére elismerte Jean Todt munkásságát a közúti biztonság programjával kapcsolatosan, de utalt rá, hogy a Forma-1 már csak mellékvágány a volt Ferrari csapatvezető életében. "Jean sajnos, nagyon diplomatikussá vált. Jó munkát végez az utak biztonságáért. A Forma-1 iránti érdeklődése FIA elnökeként azonban pusztán formális. Semmi olyan lépést nem tesz meg, ami az ő pozícióját veszélyeztetné a szervezetben. Csinálja csak tovább a többi dolgát, de a Forma-1 felügyeletét átadhatná valakinek."

Szokás szerint Ecclestone kitért a remek ötletére is, hogy miképp rázná fel a mezőnyt, és tenné azt színesebbé. "Az időmérő formátumát megtartanám. A leggyorsabb fickó kerüljön be továbbra is a sport történelmébe. Ennek ellenére mondjuk a tizedik helyről rajtoltatnám el, vagy kombinálnám a bajnokságban elfoglalt helyezésével. Keressük annak a lehetőségét, hogy miképp lehetne ezt megvalósítani. A rendszer így működne, hogy a harmadik leggyorsabb pedig a hetedik vagy nyolcadik helyről rajtolhatna el. Ez azért sokkal jobb, mint a teljesen fordított rajtrács, mert ott a verseny elején a hátra küldött versenyző előzgetné csak a lassabbakat. A mi elgondolásunk szerint a közel azonos sebességű versenyzők között verseny alakulna ki. Nem lenne annyira egyszerű előzgetni se egymást."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!