f1

2015.08.21. 09:56

Michael Mann filmjében Chirstian Bale lesz Enzo Ferrari?

A Szemtől szemben, a Collateral, és az Utolsó mohikán rendezőjének projektje nem összetévesztendő a Robert de Niro nevével fémjelzettel.

Bakay Botond

Fotó: Scuderia Ferrari

Mann, akinek van egy sajátos rendezési stílusa, nem először dirigálna sportéletrajzi filmet. Az idén – 6 év és a Közellenségek után – a Balckhattel (azaz a „James Hunt” főszereplésével készült hackerfilmmel) visszatérő direktor 2001-ben Will Smith bőrében keltette életre Muhammad Alit. Persze más életrajzi filmeket is készített (pl. Bennfentes).

A Mann-féle film (ellentétben az idős Ferrariról szóló másikkal) amolyan „Ferrari: Kezdődik!” lesz, és nem csak azért, mert a Sötét lovag trilógia Batmanjeként, vagy az Amerikai pszicho Patrick Batemanjeként ismert színészt pletykálják a főszerepre, hanem mert a rendező szerint a „Rise to Fame” körül forog majd a sztori.

Hogy Bale milyen választás lenne a Commendatore szerepére, az jó kérdés, de átalakulásból biztosan nem lenne hiány. Bale híres arról, hogy szerepei kedvéért szinte már „fizikai evolúciókon” megy át. 2004-ben, a Gépészben nem volt 50 kiló, 2005-ben pedig kb. 30 kiló izmot magára szedve már „Batmankedett”. Miután leköszönt Sötét lovagként 2012-ben, 2013-ra az Amerikai botrányban óriási sörhassal láthattuk. Bár Ferrarihoz inkább csak átszellemülés kell, de azt is megszokhattuk a brittől (elég csak Batman hangjára gondolnunk).

És ha már Batman meg a kigyúrás: Bale jelenleg a denevérembert mozifilmben legtöbbször megformáló színész (legalábbis amíg Ben Affleck ezt 2018/9-ben meg nem dönti), de kritikailag az egyik legsikeresebb szerepe egy sportfilmben volt. Igaz, hogy a Harcos boxolós film, de ez épp elég, hiszen tudja milyen a sportfilmes „hangulat”. Sokak kedvenc filmje a színésztől azonban a Tökéletes trükk.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha már úgyis két alkotás készül a legendás csapatfőnök életéből, azok reagálni fognak-e egymásra? Mert milyen jól festene már az, hogy amikor De Niro valamire visszaemlékszik, akkor azt később Bale formájában a másik „epizódban” látnánk.

A Miami Vice mozi adaptálásáért is felelős Mann (aki még a TV sorozat producereként került rivaldafénybe) amúgy a már említett Közellenségekben és Szemtől szembenben dolgozott mindkét pletykált Ferrari színésszel: előbbiben Bale, utóbbiban De Niro volt partnere.

A két film az elkövetkezendő két évben várható, hogy melyik előbb, azt egyelőre nem tudni. bár Mann 2016 végéről beszélt. Az ő projektje amúgy könyvadaptáció. Brock Yates írását annak idején még Sydney Pollack szerette volna vászonra vinni 2004 körül Al Pacinóval, aki a Bobby Deerfield után már tapasztalt volt az F1 drámák terén. De hogy lett volna fiatal?

Bár a Blackhat óriásit bukott idén év elején, Mann legtöbb filmjét vagy a kritikusok, vagy a nézők szerették. Sosem állt tőle távol az Oscar, ahogy De Nirótól se, de egyikük sem épp karrierjük csúcsán tart.

Egy biztos: Mann, Bale és De Niro is ért egyaránt a drámázáshoz és az akcióhoz. A Rush és a Grand Prix pedig bizonyították, hogy ez kell egy igazán jó F1 mozihoz. Ti melyik filmet várjátok jobban?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!