Felsőszölnök

2015.10.04. 13:22

Ne reszelje, darabolja! – Megtudtuk a tökéletes almás rétes titkát Felsőszölnökön

Felsőszölnök – Almalé, almás rétes és a környéken fellelhető összes almafajta tökéletes példányai – volt minden, igazi almamámorban és októberi napsütésben úszott a Szlovén Mintagazdaság, meg persze az Almalak is. Őszi kézműveskedés is kiegészítette a gyümölcsünnepet.

Bakos Ágnes

– Ha lereszeljük, akkor levet ereszt, viszont mi ezt a rengeteg értékes ízt szeretnénk a töltelékben tartani, hogy gazdag, gyümölcsös legyen a rétes – magyarázta az érdeklődőknek Grebenárné Szilvi. Nem titkolt semmit a süteményről a júliusban nyílt mintagazdaság közösségi termében tartott műhelymunkán.

A tökéletes rétestésztáról elmondta, hogy nem olyan nehéz elkészíteni, mint amilyennek tűnik.

– Ne legyen nagyon puha, inkább keményebb az állaga és fontos, hogy pihentetni kell, nem szabad azonnal nyújtani!

Hanzsekné Gyécsek Ágnes volt az, aki gyakorlott mozdulatokkal töltötte és tekerte tökéletesre az almás réteseket.

A sütemények mellett az őszi hangulatnak is fontos szerepe volt szombat délután a Szlovén Mintagazdaságban Felsőszölnökön.

Gyerekek, anyukák, apukák közösen kézműveskedtek: asztali díszeket komponáltak falevelekből, apró, alma- és körteformájú díszekből, ősz színű dekorációs anyagokból.

– A Jonathan és a Jonagold fajtákat ismerem, meg a Starkingot – sorolta az almás kosarak előtt Szabó Lujza. Az alsószölnöki lány szívesen ismerkedett a többi, kevésbé ismert, de helyi hagyományos almafajtával is.

Az Almafesztivál délelőttje sem telt el munka nélkül: almalevet préseltek a dolgos kezek. Az egész napos, két helyszínen zajlott programot a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft. szervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!