Felsőszölnök

2015.11.20. 19:19

Tíz éve szlovénül is tanulnak a felsőszölnöki iskolában

Felsőszölnök – 2005-ben indult a kétnyelvű oktatás a felsőszölnöki általános iskolában. Bemutatkoztak az intézmény diákjai és színes, magyar és szlovén nyelvű füzet jelent meg az elmúlt tíz év diákélményeiből, kirándulásaiból.

Bakos Ágnes

A szlovén tanulmányi verseny helyezettjei, anyák napi előadások, nyílt napok programjai, a szlovéniai sítábor és a tengerparti Piranban töltött kirándulás képei – mozgalmas emlékek, élmények fotói kerültek a jubileum apropóján készült füzetbe.

Rengeteg mosolygó diák és tanár – különleges tablókból áll a könyvecske.

Ezen a kiadványon és a pénteken tartott rendhagyó bemutatkozáson keresztül engedett betekintést a munkájába és mindennapjaiba a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola.

A felsőszölnöki kultúrházban gyűltek össze az ünneplők – ahogy éppen 12 éve is a kultúrházban tanácskoztak a helyiek az iskola jövőjéről, emlékeztetett Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke.

Az egykori fórum eredménye a mostani képzés. Az elnök kiemelte: már három éve, egészen pontosan 2012. július 1-jétől az Országos Szlovén Önkormányzat az intézmény fenntartója, a cél pedig a működőképesség megtartása mellett a kétnyelvű oktatás színvonalának emelése Felsőszölnökön.



– Különös gondoskodást, különös munkát követel meg ez a küldetés, a kétnyelvű iskola fenntartása, az oktatás ebben az intézményben – fogalmazott az elnök.

Treiberné Doncsecz Ildikó, a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola igazgatója köszöntőjében felidézte, hogy a Rába-vidék legrégebbi iskolája az övék: már a 17. század elejéről vannak feljegyzések a létezéséről.

– A nemzetiség fennmaradásának záloga az iskola, a nyelv művelése és a hagyományok ápolása a feladat – sorolta az igazgató. Köszöntőjében elmonda:

– Az elmúlt évek eredményei biztatást jelentenek mindannyiunk számára, ugyanakkor van még bőven tennivalónk az iskoláért. 

Az iskolai mindennapokat mutatták be a diákok, kisebbek és nagyobbak közösen a színpadon: például óriási tapsot kapott a répamese rendhagyó előadása. De a versek, énekek is – akár magyarul, akár szlovénül csendültek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!