Foci VB 2022

2022.12.18. 19:12

Argentína a világbajnok!

A labdarúgó-világbajnokság döntőjében Argentína parádés, izgalmas, 11-es párbajjal végződő meccsen gyűrte le Franciaországot.

TG

Franciaország a címvédés reményében, egyben – 1998 és 2018 után – a harmadik vb-elsőségéért lépett pályára. Argentína korábban ugyancsak kétszer (1978, 1986) ünnepelhetett vb-győzelmet.

Argentína–Franciaország 3-3 (2-0, 2-2, 3-3) – 11-esekkel 4-2. Lusail, Iconic Stadion, 88966 néző, világbajnoki labdarúgó-mérkőzés, döntő, vezette: Marciniak (lengyel).

Argentína: E. Martinez – Molina (Montiel, 91.), Romero, Otamendi, Tagliafico (Dybala, 120.) – Di Maria (Acuna, 64.), de Paul (Parades, 102.), Fernandez, Mac Allister (Pezella, 115.)– Messi, Alvarez (L. Martinez, 102). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni.
Franciaország: Lloris – Kounde (Disasi, 120.), Varane (Koante, 113.), Upamecano, Hernandez (Camavinga, 71.) – Tcouameni – Griezman (Coman, 71.), Rabiot (Fofana, 96.) – Dembele (Kolo Muani, 41.), Giroud (Thuram, 41.), Mbappe. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.
Gólszerzők: Messi (23., 109. – az elsőt 11-esből), Di Maria (36.), ill. Mbappé (80., 82., 117. – az elsőt és a harmadikat 11-esből).

Felpörögvel lendületesen kezdtek a felek. Kemény belépőkben sem volt hiány – Romero például úgy felöklelte Llorist, hogy hosszú ideig ápolták a franciák kapusát, csapatkapitányát. Argentína játszott támadóbb szellemben, a francia térfélen pattogott a labda. De mindkét csapat jól megszervezte a védelmét. A 23. percben megszerezte a vezetést az Argentína – a játék képe alapján megérdemelten. Di Maria harcolt ki egy 11-est Dembele ellen, látványosan rogyott össze, de volt minimális kontakt. A büntetőt Messi váltotta gólra higgadtan (1-0). A folytatásban játszhatta saját futballját Argentína: stabil védekezésből, kőkemény labdaszerzések után kontrázott. És egy parádés, villámgyors ellentámadás végén Di Maria is betalált (2-0). Zavarodottnak tűnt Franciaország, futballistái sorra vesztették el a párharcokat, helyzeteket nem tudtak kialakítani. Az első félidő végül úgy ért véget, hogy Franciaország egyszer sem tudta eltalálni a kaput.

Fordulás után sem változott a játék képe: Argentína diktálta a tempót, és hajtott a harmadik gólért. A franciák látványosan szenvedtek. A 60. perc tájékán aztán a címvédő ritmust váltott, átvette az irányítást, többet birtokolta a labdát, ami csak meddő mezőnyfölényt eredményezett. Mert szervezetten, kőkeményem védekeztek az argentinok – és vártak a kontralehetőségre. Sokasodtak a francia szögletek, szabadrúgások – és néha már Mbappéhoz is eljutott a labda. Aztán Franciaország izgalmassá tette a meccset! Otamendi rántotta le Kolo Muanit, a jogos bünetetőt pedig Mbappé kíméletlenül vágta kapuba (2-1). Majd szűk két perc elteltével Thuram passzát lőtte estében, kapásból látványos mozdulattal a bal alsóba az akciót a bal szélen kísérő Mbappé (2-2). A hajrá már egyértelműen a franciáké volt – az argentinok tördelték a játékot.

A hosszabbításban maradt a francia fölény, de Argentína is rendezte a sorait – mindkét kapu előtt adódott helyzet. Kiegyenlített csatát vívtak a felek. A ráadás második félidejét argentin gól nyitotta: Lautaro Matinez közeli bombáját Lloris védte, a kipattanót Messi közelről a kapuba sodorta (3-2). Ám a drámának még nem volt, vége: Mbappe távoli lökete Montiel kezében akadt el – a 11-est pedig Mbappé bevágta (3-3). Sőt, a 123. percben Kolo Muani közeli ziccerét védte bravúrral Martinez – és mentette büntetőpárbajra Argentínának a vb-döntőt!

A büntetőket jobban rúgták az argentinok, Messi, Dybala, Paredes és Montiel is betalált, míg a franciáktól csak Mbappé és Kolo Muani volt eredményes, Coman és Tchouameni hibázott – 4-2-re győzött, vb-t nyert Argentína!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!