Foci

2009.06.23. 02:29

Haladás-FC Irtis Pavlodar az Európa-Ligában

Nyon, Szombathely - Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) svájci központjában tegnap kisorsolták az Európa-liga első körének párosítását. A Haladás a kazahsztáni FC Irtis Pavlodar gárdája ellen kezd az európai kupaporondon.

Tóth Gábor

- A kazah klubvezetők azt javasolták, hogy a fővárosban, Asztanában szálljunk le, hiszen közvetlen járat van a bécsi és az asztanai repülőtér között - adott rögtönzött beszámolót a sorsolás után Nyonból Tóth Miklós klubmenedzser. - Más kérdés, hogy utánanéztünk a repülőjegyáraknak, egy személynek 1100 euró az oda-vissza út... Aztán Asztanától még körülbelül 200 kilométer vár ránk Karagandáig. Természetesen nem vagyok túl boldog, hogy ilyen messze kell utaznunk, de nincs mit tenni, ez jutott. A kazah vezetők elmondták azt is, hogy most 35 fok van arrafelé, tehát a meleggel is meg kell majd birkózni. Mi is igyekeztünk segíteni, adtunk nekik város-és hotelkatalógust. A Haladásról nem sokat tudtak, azaz hasonló cipőben járnak, mint mi.

- Egyáltalán nem vagyok boldog - értékelt Csertői Aurél, a Haladás trénere. - Még a Videoton edzőjeként jártam Kazahsztánban, illetve a Haladással is volt már kazah ellenféllel edzőmeccsünk. Kőkemény, hajtós focit játszanak, nem lehet biztosra menni ellenük. Látatlanban azt mondom, a két együttes hasonló eséllyel pályázik a továbbjutásra. A lehető legrosszabb ellenfelet kaptuk, nagyon messze kell utaznunk, és meg kell birkóznunk az időeltolódással is. Természetesen mindent megteszünk a továbbjutásért, jó lenne, ha az első meccsen, saját közönségünk előtt, biztató eredményt érnénk el. Most pedig gőzerővel elkezdünk tájékozódni az ellenfelünkről.

- Nem túlzok, ha azt mondom, hogy letargiába lökött a sorsolás eredménye - fogalmazott letörten Dobány Lajos gazdasági ügyvezető. - Költséges, hosszú utazás vár ránk. A távolság, az időeltolódás miatt lehet, hogy két napot is Kazahsztánban kell töltenünk - ami szintén nem olcsó mulatság. Továbbá Pavlodarból biztos nem várható több száz vendégdrukker, ez is pénzki-esés. Egyelőre csak számolgatjuk, becsülgetjük a felmerülő költségeket, de azt biztosan kijelenthetem, hogy az Európa-liga első körét szinte lehetetlen lesz nullára kihozni. Ráadásul az első, szombathelyi mérkőzésen csak 5000 hazai nézőnk lehet - 5500 mű-anyag szék lesz felszerelve addig a stadionban, ám 300-at a vendégeknek kell fenntartanunk, 200-at pedig a VIP-vendégeknek, a nemzetközi és a honi labdarúgás illetékeseinek. Viszont ha továbbjutnánk a második körbe, akkor már kedvezőbbek lehetnek az anyagi kilátásaink. Tavaly az UEFA 70 ezer euró körüli összeget fizetett körönként a csapatoknak, ám az a pénz csak az év végén érkezik... Tárgyalunk még szponzorokkal, és a tévéközvetítésekről is. Igyekszünk mindent megtenni, hogy az európai kupakaland ne roppantsa meg az idei költségvetésünket.

Néhány hete, amikor a Haladás bronzérmét ünnepelték a Fő téren, a városháza erkélyéről Tóth Péter csapatkapitány a Reszkess, Kazahsztán, sá-lá-lá-lá-lá... kezdetű rigmust énekelte. Ez bizony telitalálat!

- Alaposan belehúztunk, lehetett volna kicsit több szerencsénk - vélekedett a balhátvéd. - A csapatból csupán három-négy játékosnak van nemzetközi tapasztalata, a többieknek - így nekem is - új lesz a külföldi megmérettetés. Ám az ellenfél különösebb ismerete nélkül is amondó vagyok: egy kört szeretnénk menni az Európa-ligában.

Ha a Haladás továbbjut a kazah bronzérmes Irtis ellen, úgy az Európa-liga második körében a svéd IF Elfsborg következhet. Az első meccset július 16-án Svédországban, a visszavágót július 23-án a Rohonci úton rendeznék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!