Foci

2015.02.07. 17:01

Egy régi kép - régi emlékekkel

Kőszeg, Szombathely - Alig egy hete kellett végső búcsút vennünk a legendás kőszegi testnevelőtanártól, Hortobágyi Ferenctől aki tornaedzőként is mély nyomot hagyott tanítványaiban.

Horváth Erika

- Nyolcadikos általános iskolás voltam, amikor megismertem Hortobágyi Ferencet, a tornatanárt . Akkor, 1958-ban igazoltak le a Szombathelyi Haladás férfit tornaszakosztályába. Négy évig ő volt az edzőm a felnőtt II. osztályú csapatnál - emlékezett Kővári József, aki egykori mestere útját követve testnevelőtanár és torna szakedző lett,majd 14 évig a Tanárképző Főiskolán adjunktusként férfi tornát tanított. - Számos hallgató felvételizett hozzánk Kőszegről. Akik Hortobágyi Feritől érkeztek, a főiskolás éveik alatt nem volt gondjuk a gyakorlati vizsgákon.

A Haladás II. osztályú férfi tornászcsapata egy bemutatón a kőszegi Latex-pályán. Balról: Lakó László, Kövér Gábor, Papp László, Kővári József, Takács József, Kemény Barna és az edző Hortobágyi Ferenc
Fotó: Kővári J. archívumából

Ahogy annak idején neki sem. Kővári József elmondta, hogy Szombathelyen és Kőszegen is edzettek, az öt város (Pécs, Győr, Dunaújváros, Székesfehérvár, Szombathely) tornájával is készültek az országos bajnokságra. Egy nagyon szép emlék az első, 1961-es Savaria Karnevál, amikor a Kálvária melletti szabadtéri színpadon római gladiátorokként arattak nagy sikert gúlagyakorlatukkal.

- Utolsó nagy találkozásunk 2011-ben volt a TF-en, akkor vehette át a legmagasabb országos testnevelő tanári kitüntetést, a Matolay-életműdíjat - kissé már megtörve, de mosolyogva-könnyezve volt tanárával, Pünkösty Botonddal együtt. Kőszeg testnevelő ikonjának egykori tornászcsapatából négyen élünk. Mélységes tisztelettel és alázattal búcsúzik tőle Lakó Laci, Takács Józsi és Kövér Gabi is -zárta szavait Kővári József, a Vas Megyei Torna Szövetség elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!