Foci Eb

2016.06.29. 16:35

Lengyel-portugál

Marseille - Csütörtökön a Lengyelország-Portugália (21.00) mérkőzéssel az első negyeddöntőt rendezik az Eb-n.

Tóth Gábor

A torna során eddig csak egy gólt kapott a Michal Pazdan és Kamil Glik által vezetett lengyel válogatott hátsó alakzata, de most egy apró hiba sem fér bele az egyre inkább formába lendülő Ronaldo és a hozzá hasonlóan kétgólos Nani ellen. A magyar válogatott elleni 3-3-as döntetlennel zárult utolsó csoportmérkőzésen elért duplájával a 29 éves Ronaldo lett az Eb-k történetének egyetlen játékosa, aki már négy tornán is gólt szerzett. A nyolcaddöntőben szintén főszereplővé vált a háromszoros aranylabdás támadó, akinek lövésénél a horvát kapus még védeni tudott, de a kipattanót Quaresma a kapuba fejelte, s a portugálok ezzel a 117. percben szerzett góllal jutottak a legjobb nyolc közé.

Munkában Cristiano Ronaldo (balról) és Renato Sanches a portugál válogatott edzésén a franciaországi Marcoussisban Fotó: MTI/EPA/Miguel A. Lopes

A lengyel védelem ugyanakkor ebben az évben, s különösen az Eb-n magabiztos maradt, 2016-ban csak három gólt kapott, az Eb-n pedig az elsőt épp a nyolcaddöntőben, Svájctól, Shaqiri látványos ollózása után. A lengyelek ugyanakkor a csoportkörben sem találkoztak olyan ellenféllel, amelynél a portugál támadókéhoz hasonló gyorsaságú futballistákkal kellett volna felvenniük a versenyt. A világbajnok németek más szisztémában játszottak a gól nélkül zárult csoportmeccsen, Észak-Írország és Ukrajna pedig semmi veszélyt nem jelentett a lengyel kapura. A támadósorban Lewandowski eredménytelensége adhat okot az aggodalomra, a Bayern München csatára ugyanis hiába volt a selejtezősorozat gólkirálya 13 találattal, a kontinensviadalon egyelőre nem talált a kapuba. A Svájc ellen megnyert büntetőpárbajban magára vállalta az első tizenegyest, amelyet magabiztosan értékesített is, ettől eltekintve viszont mindössze két kaput eltaláló lövése volt a tornán, mindkettő a nyolcaddöntős meccsen. A portugál védelemnek Lewandowski mellett a balszélső Grosickire is figyelnie kell, aki gyorsaságával és kombinatív játékával okozhat bonyodalmat a nem túl fiatal, ám meglehetősen tapasztalt hátsó sornak.

Az összecsapás továbbjutója Walesszel vagy Belgiummal találkozik majd az elődöntőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!