Gazdaság

2007.07.31. 02:27

A gyeptelepítés fogásai

A júliusi hőségnapokon a kertben nevelt valamennyi növény vízre vágyott. Ahol nem tudtak rendszeresen öntözni, kiégett a pázsit. A sokéves megfigyelé ...

dr. Nagy László

Augusztus a gyeptelepítés és felújítás időszaka. A legszebb, télálló gyepek a nyár végi vetésből fejlődnek. Gondos talaj- és magágy-előkészítéssel hosszú évekre egyöntetű, zöld szőnyeget alakíthatunk ki. Csak évelő gyomoktól mentes területre vessünk fűmagot. Ha ilyen gyomok előfordulnak, akkor kapával, ásóval, a gyökerek feltárásával végezzünk gyommentesítést. Használhatunk glifozát hatóanyagú totális gyomirtókat is. A talajelőkészítés előtt szórjunk ki szervestrágyát, vagy annak hiányában kálium- és foszfortartalmú műtrágyákat. Ásás, szántás után hengerrel vagy taposólappal tömörítsük a talajt. Egy-két hétig hagyjuk ülepedni a földet. Csapadék hiányában öntözhetjük is, hogy a felső rétegben lévő gyommagvak kikeljenek. Az ülepedett, gyommentes talajt vetés előtt egy-két centiméter mélyen kapával fellazítjuk, majd gereblyével aprómorzsás magágyat készítünk. Vetés előtt négyzetméterenként pár dekagramm nitrogénműtrágyát kiszórunk.

Többféle fűmagkeverék kapható. A sportkeverék jobban bírja a taposást, de kevésbé díszítő. A vetést szélcsendes időben végezzük. Négyzetméterenként három-négy dekagrammot vessünk. Ha még nem vetettünk fűmagot, tűzzünk ki egy négyzetméter mintateret, és ez legyen a próbavetés. Szemünk megszokja a magsűrűséget, és később rutinból vethetünk. A talaj felszínére kiszórt magvakat be kell dolgozni. Erre a célra vasgereblyét használunk, amelynek fokával egy-két centiméter mélyre bekapáljuk a magot. A kiszórt fűmagot rostált komposztfölddel egy centiméter vastagon be is teríthetjük. A bedolgozás vagy takarás után hengerrel vagy taposólappal tömörítjük a talajt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!