Gazdaság

2007.11.02. 03:28

Félidőben az őszi munkák

Az elmúlt heti esőzések - bár jótékonyan hatottak a mezőgazdaságra - egy időre megállították a földeken folyó őszi munkákat. Eddig mintegy 60-80 mm es ...

Nikl János

Rövid áttekintést teszek a megye őszi növénytermesztési munkáinak állásáról és a vetések állapotáról.

Augusztus végén, szeptember elején viszonylag kedvező talajállapotok közepette elsőként a káposztarepce vetőmagja került földbe. Az ezt követő időjárás kedvezett neki. A megyében elvetett 16 ezer hektárnyi területből csak kevés helyen látni gyenge beállítottságú állományt. Aki az időszerű növényvédelmi munkákat is elvégezte, annak nem kell félnie attól, hogy a növény gyengén megy a télbe . Kedvelt növény lett a repce, amit az idei évi termés és ár is megerősít. Ezért a siker érdekében az ősszel elvégzett szakszerű munkák minden bizonnyal meghozzák az eredményüket.

Az őszi árpa tekintetében évről évre csökken a vetésterület. Az idei évben csupán 7 ezer hektár került elvetésre, melynek állománya jónak mondható.

Egyre csökken a rozs és a tritikálé vetésterülete is. Rozsból 1500, tritikáléból 4800 hektárt terveztek elvetni a gazdák. Ennek legfőbb oka a csökkenő állatállományban keresendő.

A vetésre tervezett több mint 37 ezer hektárnyi búzának kétharmadnyi területén került földbe a vetőmag. Az ideális az lenne, ha már a teljes vetésterület el lenne vetve. Ezt azonban az akadályozza, hogy még mintegy 10 ezer hektár területen majd a kukorica betakarítása után kerül elvetésre a búza. Az eső előtt elvetett területeken szépen sorol a vetés. Ahol megfelelő tápanyagellátás is történt, ott kellően meg is fog erősödni.

Befejeződött a napraforgó betakarítása 6800 hektáron 2,11 tonnás termésátlaggal. A szója 1244 hektáron 1,96 tonnás termésátlagot hozott. Burgonyából 381 hektárt takarítottak be 12,54 tonnás átlaggal. A 3500 hektárnyi cukorrépának közel a fele került kiszedésre, eddig 38,5 tonnás átlaggal. Sajnos az idei év ennek a növénynek nem lesz sikeres, és a jövőbeni kilátások sem túl biztatóak.

Nagyjából félidejénél tart a kukorica betakarítása. A szárazság után szemesnek meghagyott 28 ezer hektárnyi terület feléről eddig 4,83 tonnás termés mutatkozik. A korábbi jónak ígérkező árak az utóbbi időben csökkentek, de a gazdálkodók jelentős része inkább betárol és kivár.

Ezek is érdekelhetik