Gazdaság

2008.10.08. 02:29

Egyre rosszabb a helyzet

Körkép (tag) - A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége az Európai Unió botrányos gabonapolitikájáról tartott tájékoztatót. A megyében is elkeseredettek a gazdák, a nagy mennyiségű termés nehezen adható el.

Takács Gábor

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) álláspontja: a múlt évi, többségében csak közepes, helyenként kifejezetten alacsony termés, a növekvő felhasználás - Kína, India fogyasztásbővülése, USA bioetanol-gyártása - a több éve egyre csökkenő világkészletek, a nagy nemzetközi befektetési alapok megjelenése az árutőzsdéken és a kiszámíthatatlan spekuláció jelentős árnövekedést jelentett.

Magyarországon az aszály és az alacsony termés miatt a gabonaárak a tavalyi évben lényegében megduplázódtak. Idén a nemzetközi és a hazai piacon is az előző évihez képest ellentétes folyamatok zajlanak, az EU-ban 50 millió tonnával több a gabonatermés és a környező országokban is magas hozam várható.

A MOSZ tájékoztatása szerint Magyarországon 2008-ban körülbelül 8 millió tonnás kukoricatermés lesz, melyből a hazai igényeken felüli, mintegy 4 millió tonna nagyobb hányadára külföldön kell piacot keresni, miközben a Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában a takarmánykukorica novemberi jegyzése 25 700 forintra csökkent. Ez az ár a termelő telephelyén lényegében már csak 101,31 euró - mintegy 24 500 forint - EU-s intervenciós felvásárlási árszintet jelent. Egyes információk szerint vannak térségek, ahol a vevők már ennél is alacsonyabb vételi ajánlatokat tesznek.

A gabonatermesztők körében egyre nő az árcsökkenés miatti feszültség, a termelési bizonytalanság. A kiszámíthatóság drasztikusan romlik, amiért a termelők alapvetően az EU-t hibáztatják.

Így a gabonapiacon jelenleg végbemenő folyamatok megerősítik a MOSZ-nak azt a törekvését, amely a gabona belső felhasználásának növelésére irányul. A tájékoztatón elhangzott: kiegyensúlyozott gabonatermesztés nem valósítható meg enélkül, amelyben az állatállomány-bővítés állami ösztönzésének ugyanúgy szerepe lehet, mint az ipari felhasználás - például a bioetanol - bővülésének. A belső piaci kereslet szempontjából fontos, a mintegy 1,2 millió tonna búza humán célú felhasználása.

A MOSZ úgy gondolja, hogy a gabonatermesztők számára nyilvánvaló gazdasági hátrányt okoz az a késlekedés, amely a termelői tulajdonú bioetanol-üzemek EU támogatással történő megvalósítása és csúszásának a következménye.

Elhangzott, hogy az elmúlt hetekben több sajtóinformáció foglalkozott a pékek kenyérárnövelési szándékával. A MOSZ és a gabonatermesztők a kenyérár emelésében semleges álláspontot képviselnek. Azt azonban leszögezték, hogy a kenyér árszerkezetében a búza csupán 20 százalékot képvisel. Ezen túl rámutattak arra is, hogy az elmúlt évben, amikor a kenyér áremelkedést a termelőkre kenték , a betakarításkor még alacsony gabonaárak voltak. A malmok éves gabonaszükségletük döntő részét ekkor vásárolták meg. Az 55-60 ezer forintos tonnánkénti árak pedig csak jóval később, 2007 decemberében alakultak ki. A MOSZ szerint ez a fajta piaci alkalmazkodás fogyasztói és fogyasztóvédelmi szempontból aggályos, illetve megkérdőjelezhető.

A mezőgazdasági termelők a helyzet súlyossága miatt a magyar kormánytól határozott intézkedéseket követelnek. Ezek szerint azok is juthassanak hitelhez, akiknek nincs fejlesztési hitelük.

A Vas megyei gazdák ugyanúgy elkeseredettek, mint az ország többi részén élő társaik. Hiába lesz ebben az évben Vasban szinte minden növényből rekordtermelés, most úgy tűnik, hogy a nagy mennyiségű termésbe belerokkannak.

Dr. Márkus Antal, az MGSZH vezető főtanácsosa elmondta, egyfelől a növények árai drasztikusan csökkentek, egészen vissza a 2005-2006-os szintre. Ellenben az agrárolló nagyra nyílt. Így a bevételek még az önköltséget sem fogják elérni.

- Idén a repce és az őszi árpa adható csak el nyereségesen. Az összes többi gabonafélénél jelentős veszteséggel számolunk - emelte ki dr. Márkus Antal. Hozzátette, hogy a következő évre az előkészületi munkák nem telnek jó hangulatban.

- A duplájára emelkedett műtrágya ára miatt a gazdálkodók egyik fele nem tud tápanyagot adni a növények alá. Másik részük pedig az előző év őszi tápanyagszükségletnek a felét használja csak fel. Nem nehéz megjósolni, hogy jövőre a termés alulmúlja majd az idei esztendeit.

A mezőgazdasági termelőknek el kell gondolkodni azon, hogy a mezőgazdasági termékek értékesítési nehézsége, és az egyre dagadó pénzügyi válság közepette vajon milyen, jövőbeli megalapozó befektetéseket célszerű megtenniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!