Gazdaság

2008.10.08. 02:27

Mit jelez a macskaméz?

A csonthéjas gyümölcsűek csoportjába tartozó cseresznye-, meggy-, kajszibarack-, őszibarack- és szilvafáknál gyakori kóros jelenség a mézgásodás. A mé ...

dr. Nagy László

A mézgatermést a fákon károsító gombák indítják el. Valószínű, hogy a csonthéjasok az élettani rendellenességek védekezéseként termelik a mézgát. A fákon károsító gombák tavasszal szinte menetrend szerint fertőznek. Az őszibaracknál a hidegkedvelő dérgomba , a tafrinás levélfoltosság a virágzás kezdetén megjelenik. Később a monília társul a kórokozóhoz, utána a levéllikasztó gombák következnek. A meggyfákon a monília a leggyakoribb és legveszélyesebb gombabetegség. 1994 óta szinte minden tavasszal megtizedeli a termést. Kajszibarackfákon virágzáskor a csonthéjasok moníliájával számolhatunk, és a gomba számára kedvező időjárás esetén a virágok teljes mennyisége elpusztulhat.

A gombák mellett rovarok, fagykár, vihar, jégverés, ágtörés és egyéb sérülések mind-mind nedvkeringési zavarokat, mézgásodást idéznek elő.

A csonthéjasok mészigényesek. A Vas megyei savanyú talajokat meszezni kell. Az egyoldalú nitrogéntrágyázás elősegíti a mézgaképződést. A lemosó, rezes permetezés előtt a törzset, a vázágakat alaposan tisztítsuk meg, a sebeket zárjuk sebkezelő anyaggal.

A monília által elpusztított, elszáradt részeket mindenképpen vágjuk le és gyorsan semmisítsük meg. A mézgás gócokat az élő részig kaparjuk ki, egyszázalékos ecetes oldattal ecseteljük le és sebviasszal zárjuk. A telepítésnél számoljunk azzal, hogy sem az őszibaracknak, sem a kajszibaracknak nem vagyunk termőtája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!