Gazdaság

2009.02.02. 03:28

Kitörési pont az agrárium

<b>Budapest </b> - Óriások és törpék - a legújabb fejlesztésű mezőgazdasági nagygépektől a legkisebb kerti szerszámokig, a borászati segédeszközöktől a szőlőművelés kelléktáráig - lenyűgöző bőség és látványosság fogadta idén a látogatót a Hungexpo hármas agrárbemutatóján.

Osváth Sarolta

Minden eddiginél nagyobb és gazdagabb volt az AgroMashexpo, a Szőlészet és pincészet, valamint a Magyar kert kiállítás, jelezve, hogy az agrárium az egyik kitörési pont lehet a gazdasági válságból. Tizenhárom ország 260 kiállítójával, összesen 22600 négyzetméteren nyílt meg múlt szerdán a Budapesti Vásárközpontban az agrármesterhármas, amelynek, mint az ünnepélyes díjátadón elhangzott: az innováció, az energiatakarékosság, a környezetvédelem és a piacképesség feltételeinek megteremtése áll a középpontjában.

A megújult D, A, F kiállítási pavilonokban és a hatalmas új G csarnokban január 28-ától 31-éig a kiállítók minden eddiginél több újdonságot, hazai fejlesztésű terméket, szakmai programot kínáltak a látogatóknak, gazdáknak, borászoknak, kertészeknek, kertépítőknek.

Emellett számos hitellehetőségről, az európai uniós források köréről, lízingkonstrukciókról is tájékozódhatnak az érdeklődők, a bemutatókhoz ugyanis rangos szakmai programok, konferencia és tudományos előadások kapcsolódtak. Az agrárkiállítások nemzetközi elismertsége is egyre nagyobb, az idén rekordszámú külföldi cég érkezett, s köztük is minden eddiginél többen először vettek részt a budapesti kiállításokon. Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Lengyelország, Litvánia, Németország, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia és Ukrajna cégeinek legkorszerűbb termékei is láthatók voltak a szinte teljes hazai kínálat mellett. Magyarországon mintegy 2000 gyártó több mint 133 ezer gépfélesége kapható, a forgalmazók száma is meghaladja az ezret. Az elmúlt tíz évben a mezőgazdasági termelők 770 milliárd forint értékű új technikát helyeztek üzembe.

Az idei AgroMashexpo és a két szakkiállítás iránti várakozást a még nyitott pályázati lehetőségek is fokozták, amelyek kedvező feltételekkel lehetővé teszik a gazdák számára a minőségi cseréket és a gépi kapacitások növelését, ezáltal a magasabb színvonalú termelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!