Gazdaság

2009.02.03. 18:29

Varga Mihály a diagnózisban és a kezelésben sem ért egyet Gyurcsánnyal

<b>Szombathely</b> - Varga Mihály szerint a Fidesz nemcsak kritizál, hanem konkrét javaslatai is vannak a válság kezelésére. Ezek végrehajtását azonban csak egy hiteles kormány tudná megtenni.

Kiss Tamás

A politikai közbeszéd mostanság leginkább a válságról szól. A kormány szinte naponta bejelent egy-egy intézkedési tervet, az ellenzék pedig azonmód apró darabokra szedi azt. A Honderű Asztaltársaság vendégeként Szombathelyen időző Varga Mihálytól megtudtuk, a Fidesz nemcsak kritizál, hanem megoldási javaslatai is vannak. Pontosabban lennének.

A Fidesz alelnöke szerint a bajok amúgy akkor kezdődtek, amikor - 2002-ben - a Medgyessy-kormány kettős gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre. Egyrészt olyan életszínvonal-növelő szociális és bérjellegű kiadásokról döntött, amelyek nem álltak összhangban a gazdaság teljesítményével, másrészt több olyan stratégiai területről is kivonult - például: Mol, Postabank - ahonnan nem lett volna szabad.

- A vállalkozói terhek közben nem csökkentek, új munkahelyek nem születtek, a munkanélküliség nőtt, az infláció tartósan magas lett. 2002-höz képest az államadósság megduplázódott, az elmúlt hat évben több hitelt vettünk fel, mint a Kádár-rendszer negyven éve alatt - mutatott rá Varga Mihály, hozzátéve: az országra ilyen állapotában szakadt rá a válság. A volt pénzügyminiszter a kabinet válságkezelő lehetőségeivel kapcsolatosan alapvető bajként említette, hogy az elmúlt években leginkább csak hangzatos bejelentéseket tevő kormány mögött elfogyott a bizalom. Az emberek szkeptikussá váltak, nem hisznek abban, hogy éppen most talál jó útra a kormány. Varga Mihály szerint tetézi a bajt, hogy a válság kirobbanása óta eltelt négy hónapban a kabinet csak annyit tudott bejelenteni, hogy dolgozik az intézkedéseken. A megszellőztetett lépések amúgy, ha mondjuk tavaly ősszel születnek meg, valamit talán segíthettek volna, a helyzet azonban azóta sokat romlott, most már drasztikusabb változásra lenne szükség.

Varga Mihálytól szintén megtudtuk, hogy a kormánnyal már a diagnózisban sem ért egyet a Fidesz, s főként nem a kezelés módjában. Gyurcsány Ferenc ugyanis adóátrendezésről beszél, ami nem jár az összterhelés mérséklésével, az ellenzéki párt viszont azt vallja: a terhek valós és jelentős csökkentésére lenne szükség. Ennek ellentételezését Varga Mihály szerint jól szolgálná az Országgyűlés létszámának radikális csökkentése, amelyet már többször, tavaly ősszel is javasolt a Fidesz. Az önkormányzati rendszer áttekintése sem maradhat el. Varga Mihály úgy látja, hogy főként Budapesten lehetne spórolni, ahol jelenleg 676 a képviselők száma. (New Yorkban 51.)

Az állami kiadások további lefaragásával kapcsolatban a politikus az egészségügyet is megemlítette, nevezetesen, hogy - mint azt a Fidesz 2001 óta javasolja - a területre szabályozott formában be kell engedni a magántőkét. A Fidesz alelnöke szerint az EU-s források beruházási és munkahely-teremtési célokra való átcsoportosítása is segíthetne.

Ezzel kapcsolatban a gazdasági miniszter ígért is valamit, konkrétumokról azonban még nem hallottunk , fogalmazott Varga Mihály, akinek felvetettük, hogy egyre több közgazdász állítja, az adócsökkentés most kevés, gazdaságszerkezeti fordulat nélkül nincs kilábalás. Varga Mihály szerint ez a Fidesz stratégiájában is megjelenik. A párt gazdaságfejlesztési elképzeléseiben - a Széchenyi Tervben elindított folyamatokra építve - kiemelt szerep jut az idegenforgalom, a gyógy- és egészségturizmus fejlesztésének, s a gyógyszeripar, illetve a környezetvédelem és az agrárgazdaság összekötése is kitörési pont lehet. A politikus kifejtette, a válságból csak hiteles kormány tudja kivezetni az országot. A Gyurcsány-kabinet azonban messze van ettől, a Fidesz ezért az európai parlamenti voksolással egybekötött országgyűlési választásokban látja a megoldást.

Kapcsolódó dossziénk: 

A válság helyben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!