Gazdaság

2009.03.20. 03:28

Borús jövőkép, rossz hangulat

Budapest - Az első negyedévben 10 ponttal csökkent a fogyasztói bizalmi index a gazdasági válság hatására az előző időszakhoz képest - közölte a GfK Hungária.

Vas Népe

A GfK és a Corvinus Egyetem közös felmérése szerint a magyar háztartások most kedvezőtlenebbnek látják pénzügyi-anyagi helyzetüket, az ország gazdasági kilátásait, mint az előző negyedévben. A bizalmi indexen belül a vásárlási hajlandóság indexében mutatkozott a legnagyobb mértékű, 15,6 pontos csökkenés: az index értéke most minden eddiginél alacsonyabb.

A felmérésről kiadott közlemény szerint az öt komponensből felépülő komplex index minden mutatószáma gyengült, vagy stagnált az első negyedévben, ami abból is adódik, hogy az ország gazdasági helyzetét kedvezőtlennek ítélték a válaszadók: 92 százalékuk szerint a gazdasági helyzet rosszabb, mint egy évvel korábban volt. A válság előtt csak a válaszadók 60 százalékénak volt ez a véleménye. Az elemzés szerint a magyarok a jövőre vonatkozóan is borúlátóbbak: tízből nyolcan úgy vélik, hogy az ország rossz helyzetben lesz a következő 12 hónapban.

Csökkent a fogyasztói várakozások indexe is. A munkanélküliségre vonatkozó várakozások továbbra is pesszimisták: a megkérdezettek 86 százaléka a munkanélküliség növekedésére számít a következő egy évben. Az előző negyedévhez képest nem változott a hitelfelvételi kedv: tízből hatan soha sem vennének fel hitelt, harmaduk pedig az időpontot nem tartja megfelelőnek. A megkérdezettek több mint fele, 56 százaléka számít növekvő hitelkamatokra a következő 12 hónapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!