Gazdaság

2009.03.09. 03:29

Egyre többen munka nélkül a megyében

<b>Szombathely</b> - Már 11 ezer 130-an vannak munka nélkül a megyében, közülük közel 4 ezren a megyeszékhelyen. Ami jó hír: a kiürült OFA- keret helyett új forrás nyílt munkahely-megtartási célok megvalósítására.

Kiss Tamás

Míg januárban igazán megdöbbentő mértékben, 18,6 százalékkal, a múlt hónapban csak 10,5 százalékkal nőtt megyénkben a munkanélküliek száma. Az eredmény persze így sem fényes, hiszen - mint az péntek óta lapunk internetes oldalán olvasható - a múlt hónap végén már 11 ezer 130-an voltak állás nélkül Vasban. Szintén mellbevágó adat, hogy Szombathelyen februárban közel négyezer volt a munkanélküliek száma, s a körmendi kivételével a többi kistérségben is jelentősen (januárhoz képest 8-9 százalékkal) romlott a foglalkoztatási helyzet.

Dr. Kovács Péter, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szakmai főigazgató-helyettese elárulta: a legtöbb embert a múlt hónapban is a feldolgozó-, ezen belül a gépipar cégei, s a hozzájuk kapcsolódó beszállítók küldték el. Ugyanakkor az is látszik, hogy a vállalatok lehetőség szerint szeretnék megtartani munkavállalóikat. Ezt jelzi, hogy többen is érdeklődtek vagy már jelentkeztek is az Országos Fog- lalkoztatási Közalapítvány (OFA) munkahely-megőrzési pályázatára, az ott rendelkezésre álló 6 milliárd forint azonban - mint arról már beszámoltunk - elfogyott. (A programot múlt hónap végén leállították, de információink szerint van olyan vasi cég, amely ezt követően jelentkezett, s befogadták a pályázatát. Állítólag az alapítvány újabb forráshoz jutott.)

A munkaügyi szervezethez tett leépítési szándékok bejelentéseiből az látszik, hogy az OFA-pályázaton mintegy hatszáz munkahely megtartására kértek vagy kértek volna támogatást a vasi cégek. Az említett okok miatt erről azonban többen is lemaradtak, de nekik és más érdeklődőknek is jó hír, hogy ugyancsak a munkahelyek megtartásának támogatására a napokban egy új, 10 milliárd forintos program indult. A cégeknek ez esetben a munkaügyi központoknál kell jelentkezniük. A beérkezett igények alapján a regionális szervezet készít egy programot, ezt a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal véleményezi, az elindításáról pedig - minden hónap ötödik napján - a szakminiszter dönt.

A paletta egyébiránt szélesnek tűnik, több más mellett például bértámogatás is kérhető: akár már három főtől, 3-12 hónapra, a támogatási időnek megfelelő továbbfoglalkoztatás vállalása mellett. A program részletes ismertetőjét és dokumentációit a regionális munkaügyi szerve-zet honlapján (www.nyugatrmk.hu) is fellelhetik az érdeklődők, akiknek dr. Kovács Péter azt tanácsolja, hogy ne késlekedjenek. Az országos adatok szerint ugyanis a támogatás iránt élénk a kereslet, s aki - lásd az OFA-pályázat tanulságait - nem akar lemaradni, annak érdemes gyorsan mozdulnia. (Aki már az április eleji döntésnél szeretne támogatást kapni, az jól teszi, ha legkésőbb március köze-péig jelentkezik!)

Dr. Kovács Péter végül kérdésünkre válaszolva el-árulta: a külföldi központú cégek többségénél az látszik, hogy az itteni menedzsment szívesen élne a pályázatok nyújtotta lehetőségekkel, ehhez azonban nem mindig kap zöld utat a cég európai központjától. A Falco Forgácslapgyártó Zrt. korábban 182 fős csoportos létszámleépítésről tett szándékbejelentést, a munkaügyi szervezetnél hivatalosan viszont csak 110 fős le-építésről nyilatkoztak pénteken. Hogy lesz-e folytatás, s ha igen, akkor az hány dolgozót ért, egyelőre nem tudni. Ami viszont biztos, a rábagyarmati Vasi Épkoll 38 dolgozójától szándékozik megválni a közeljövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!