Gazdaság

2009.03.10. 03:28

Jön a területalapú támogatás

<b>Budapest</b> - A sajtóban megjelent hírekekkel ellentétben február utolsó hetében megkezdődött a területalapú támogatás nemzeti kiegészítő részének kifizetése - közölte az MVH.

Vas Népe

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közleménye szerint a rendelkezésre álló 74 milliárd forintból 39 milliárd jut a mintegy 151 ezer gazdálkodónak gabonafélék, olajmagvak, fehérje- és rostnövények termesztésének támogatására. Ebből eddig mintegy 109 ezer ügyfélnek 15 milliárd forintot utalt ki a hivatal. Átvehette már a pénzét 218 dohánytermesztő is, akik összesen 582 millió forint nemzeti támogatásban részesültek.

Az állattenyésztési ágazatban már az év elején megkezdődött a támogatások kifizetése, a jogcímek felénél meg is kapták a pénzüket az érintett ügyfelek. Ide tartozik a majdnem 8 ezer tejtermelő, akik mintegy 15 milliárd forinthoz jutottak hozzá. Az 5600 anyajuhtartónak 2,5 milliárdot utalt a hivatal, közülük 1080 azért kapott még összesen 350 milliót, mivel kedvezőtlen területen folytatják ezt a tevékenységet. Tart még a hízottbika-tartás támogatására szánt 4,4 milliárd forint, az extenzifikációs szarvasmarhatartás megsegítésére 1,3 milliárd, a termeléstől elválasztott anyatehéntartásra 1 milliárd kifizetése is.

A 2008. évi területalapú támogatás nemzeti részének most zajló kifizetését mindig megelőzi az egységes uniós rész (SAPS) átutalása. De-cember közepétől múlt év végéig a 155 milliárd forintos keretből több mint 108 milliárd forint jutott el a gazdálkodókhoz, február végéig pedig újabb 32 milliárd kifize-tése történt meg. A 188 ezer SAPS-kérelmet benyújtott ügyfélből 180 ezernek már a bankszámláján van az uniós területalapú támogatás, holott a kifizetési időszak június 30-áig tart. A fennmaradó mintegy 8 ezer ügyfélnél adat-egyeztetést végeznek - tartalmazza az MVH közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!