Gazdaság

2009.03.24. 03:29

Vadat, halat s fegyvereket is

Budapest - A hét végén 11 ország 220 kiállítójának részvételével rendezték meg a Nemzetközi Fegyver, Horgászat, Vadászat Kiállítást a HUNGEXPO kőbányai vásáközpontjában.

Erős D. Zoltán

Az idén tizedik alkalommal rendezték meg Budapesten a horgászok és vadászok nemzetközi seregszemléjét, a fegyver, horgászat, vadászat (FEHOVA) kiállítást. A négynapos bemutatót csütörtökön délelőtt Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg. A szaktárca vezetője köszöntőjében arról beszélt, hogy hazánkban található Európa egyik legnagyobb erdészeti és vadászati kincse, amelynek megőrzése, fejlesztése az egész magyar társadalom kötelessége. Ennek je- gyében az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) kiemelt figyelmet kaptak a vadászati és halászati projektek.

A FEHOVA-n az idén 180 vadászathoz és 40 horgászathoz köthető cég kínálatát tekinthették meg az érdeklődők. A magyarok mellett német, francia, osztrák, svéd, szlovén és dél-afrikai vállalkozások is bemutatkoztak. Az idei rendezvény különlegessége volt az a trófeakiállítás, ahol az összes magyarországi világrekord látható volt, egy-egy festménnyel társítva. Széles volt a kínálat fegyverekből, különféle kellékekből és ruházatból egyaránt. A horgászati cégek külön pavilonban mutatták be a felszerelések, horgászati eszközök gazdag tárházát. A kiállításhoz programok sora kapcsolódott, a vadászok nagy érdeklődéssel figyelték a természeti filmek vetítését, de volt preparátor- bemutató, szarvasbőgés-verseny, s a vadászkutyák is ízelítőt adtak tudásukból. A látogatónak legfeljebb annyi hi-ányérzete lehetett, hogy nem voltak a témához kapcsolódó gasztronómiai bemutatók.

A FEHOVA kiállítói között láttuk az elektromos és mechanikus kerítésrendszerek építésével foglalkozó szombathelyi CONT-ECO Kft.-t, valamint a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-t is. A rendszeres kiállítónak számító erdészeti zrt. kilenc vadászte- rületen 42 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást a me-gyében, tudtuk meg Borsos Zoltántól, a zrt. vadgazdálkodási csoportvezetőjétől. Évente 3 ezer-3 ezer 200 vadat ejtenek el, 60-70 szá-zalékát külföldi, elsősorban osztrák bérvadászok. Az ország belső részeiben lévő erdőgazdaságokban már érzékelhető az érdeklődés csök-kenése. Vas megyében még nem, ez vélhetően összefügg a határ közelségével. Itt nincs akadálya annak, hogy Ausztriából csak egy estére átugorjanak a vadászok. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. jórészt kívánságra összeállított lelövési csomagokat értékesít. Gímszarvasból évente 1000-1200 darabot adnak el, ebből 270-280 a bika. Területükön évente 5-7 aranyérmes bikát lőnek. Ez országos szinten közepes minőségnek számít, ennél jobb Zala, Somogy, Baranya. Vaddisznóból mintegy ezerötszáz kerül évente puskavégre, amelynek 60-70 százalékát disznóhajtásban hozzák terítékre. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. standján a vadgazdálkodás mellett az érdeklődők a komplett erdőgazdálkodással is megismerkedhettek. A kiállítás a bemutatkozáson túl ezúttal is jó lehetőségeket kínált a szakmai eszmecserékre, összegezte a tapasztalatokat Borsos Zoltán.

.A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a vadászati kínálatán túl átfogó képet adott a munkájáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!