Gazdaság

2009.04.07. 02:27

A legnépszerűbb gazdálkodási forma a kft.

Győr - December végén csaknem 39 ezer gazdasági szervezet szerepelt a Vas megyei cégnyilvántartásban, 21,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a KSH regionális igazgatósága.

Burkon László

Ugrásszerűen megnőtt Vas megyében - de országosan is - a gazdasági szervezetek állománya 2008 első negyedévében - elsősorban a mezőgazdasági őstermelők kötelező adószámkiváltása miatt. Ezt követően minden negyedévben mérséklődött a gyarapodás - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

A növekedés üteme az év során gazdálkodási formacsoportok szerint eltérően alakult. Az egyéni vállalkozások száma egy év alatt 31 százalékkal nőtt - meghatározóan a már említett adminisztratív intézkedés hatására. A társas formában működőké ennél jóval visszafogottabban (6,6 százalékkal) gyarapodott. A költségvetési és társadalombiztosítási szervezetek száma egy év alatt mindössze eggyel emelkedett. A civil aktivitás az előző évhez hasonlóan visszafogott maradt, a non-profit szervezetek állománya mindössze 2,4 százalékkal gyarapodott.

A KSH adatai szerint az év során alapított társas vállalkozások döntő hányadát (96,1 százalékát) kft.-ként jegyeztették be, így december végén a társas vállalkozások 54,6 százaléka ebben a formában működött. Ezzel szemben a korábban egyharmados hányadot képviselő bt.-k állománya tovább mérséklődött, akárcsak az évek óta fogyó szövetkezeteké. Részvénytársaságból az egy évvel korábbinál kettővel több, pontosan félszáz működött Vas megyében 2008 decemberében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!