Gazdaság

2009.04.06. 02:29

Gazdasági road-show: üzleti lehetőségek terítéken

Szombathely - Tudták, hogy üzleti szempontból a belgák nem mindig pontosak? Értesültek arról, hogy az autóipar megmentése helyett a svédek más ágazatokban fejlesztenek?

Kiss Tamás

Jó szokása szerint az ITD Hungary országos road-show- kat tart, s ezeken két-három ország üzleti lehetőségei kerülnek terítékre, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közös rendezvényen például a belga, a holland és a svéd piac sajátosságairól kaphattak információkat a megjelentek. A telt házas rendezvény első előadójaként Mészáros Kálmán, az ITDH brüsszeli munkatársa az ország gaz- dasági jellemzőit elemezve egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően Belgiumban erőssé vált a kis- és középvállalkozói szektor, s ennek tagjai - főként a forint gyengülése óta - egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a magyarországi üzleti kapcsolatok iránt. A szakember ugyanakkor arra is figyelmeztetett: ha fizetésről van szó, a belgák nem a pontosságukról híresek, a leendő partnert így érdemes leinformálni az üzletkötés előtt.

A hollandok viszont egész másként üzletelnek, derült ki Grenczer Gábor szakdiplomata előadásából, aki szerint a hágai kormány által elindított gazdaságélénkítő csomagok alkalmasak arra, hogy tompítsák a válság hatásait. Az intézkedéseknek hála Hollandia az elsők között lábalhat ki a recesszióból, a magyar vállalkozások tehát jól teszik, ha nyitnak az ottani üzleti kapcsolatok felé. Grenczer Gábor szerint az együttmű-ködésnek főként a gépipar, a megújuló energia, a logisztika és az élelmiszeripar ad a legtágabb teret, de a szolgáltató-ipari ágazat szereplőinek is érdemes odakint körülnézniük. Akárcsak Belgium esetében, az ITDH területi - egerszegi és győri - irodái a holland kapcsolatok megszervezésében is segítenek, utóbbi ország esetében azonban a Hungarian Business Network honalpját is érdemes figyelni.

Az összejövetelen végül - Kozlovszky Zoltán szakdiplomata tolmácsolásában - a svéd üzleti lehetőségekről esett szó, egyebek mellett például arról, hogy az ország nem minden áron fogja, akarja megmenteni az autóipart. A jelek szerint Svédország az előremenekülés jegyében a tu- dás alapú ágazatok fejlesztésére, az információtechnológiára, a környezetvédelmi iparra és a logisz-tikára koncentrál. A svéd piac mindenki számára nyitott, a verseny azonban hatalmas, akárcsak a fogyasztók árérzékenysége, figyelmeztetett Kozlovszky Zoltán, aki szerint az üzleti életben, a tárgyalások során a svédek nem taktikáznak: náluk az igen, igent, a nem, nemet jelent. A szakdiplomata sok-sok ilyen igent kívánt a magyar vállalkozóknak, akik közül a rendezvény folytatásában őt és az előtte szólókat is négyszemközt faggathatták, és bizony faggatták is rendesen az üzleti kapcsolatok általánosságokon túli részleteiről. És szó se róla, jó volt látni a fokozott érdeklődést, nevezetesen, hogy a válság nem vette el a vállalkozók kevdét a külpiacok meghódításától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!