Gazdaság

2009.04.27. 02:29

Ismét felgyorsíthat a GM

Szentgotthárd - Paizer Andor, a GM Powertrain-Magyarország Kft. eddigi vezérigazgatója jobb szívvel utazik új, taskenti állomáshelyére, hogy látja: a tervhez képest emelkedtek a megrendelések.

Kiss Tamás

Eljött a lassítás ideje, írtuk alig egy hónapja, amikor is a GM Powertrain-Magyarország Kft.-nél (a hengerfejgyár, a váltógyártó és felújító sorok és az irodák január közepén történt munkaidő-csökkentése után) a megrendelésekhez igazodva a motorgyárban is bevezették a négynapos munkarendet. A mostani hír viszont igazán pozitív, hiszen - mint azt a gyártól elbúcsúzó és Taskentbe költöző vezérigazgatótól, Paizer Andortól megtudtuk - a tervezetthez képest az év végéig kilencezer darabbal növekedett a megrendelések száma. Ennek nyomán pedig néhány munkaterületen a cég visszatér(het) az ötnapos munkarendhez. (Fény az alagút végén? Reméljük. Ami viszont biztos: a megrendelésállomány növekedésére múlt év októbere óta nem került sor.)

Paizer Andor érdeklődésünkre elmondta: a megrendelésállomány felfutása nem kis részben Németország gazdaságélénkítő programjának köszönhető, amelynek egyik lépése szerint a kormány 2500 eurós támogatást ad mindenkinek, aki legalább kilencéves autóját újra cseréli. Az Opel márkánál különösen a Corsa értékesítését segítette az akció, és az Insignia piaci fogadtatása is pozitív, s a fentiek jótékony hatásai immár a szentgotthárdi gyár életében is éreztetik hatásukat.

Elmondása szerint Paizer Andor így most jobb szívvel távozik Szentgotthárdról, bár nyugodtabb lenne, ha mindhárom vezetői tervét sikerült volna megvalósítania. (Mint arról már beszámoltunk: a szakembert a tavasz elején bízták meg azzal, hogy vezényelje le a GM üzbegisztáni gyárának beruházási és beindítási projektjét. Szentgotthárdi és kinti feladatát eddig párhuzamosan végezte, mostantól azonban teljes feladatkörben a taskenti üzletet kell vinnie. Itteni utódja kiválasztásáig Soós Szilveszter termelési igazgató a vasi cég felelős vezetője.)

Visszatérve Paizer Andorhoz és az ő terveihez: Svédországból való visszatérése után, 2005 novemberétől gyárigazgatóként, majd 2007 májusától vezérigazgatóként is hármas cél mentén dolgozott, s ebből kettőt sikerült is elérnie. A cég eredményei ugyanis igazán kiválóak lettek, s ami szintén fontos: ezeket vállalaton belül és kívül is látja és tudja mindenki, akinek látnia és tudnia kell.

- A harmadik célomat viszont egyelőre nem sikerült elérnem, nevezetesen, hogy a volt autógyár helyére olyan gyártás kerüljön ide, ami újabb 15-20 évre biztosítja az egység működését. De nem tettem le róla - közölte Paizer Andor, és nem titkolta: feltett szándéka, hogy a taskenti megbízatása után visszatérjen Gotthárdra. Bízik az itteni vállalat jövőjében, amely - tegyük hozzá gyorsan - persze egyáltalán nem független a General Motors, illetve az Opel sorsának alakulásától.

- Németországban nem jelentéktelenek azok az erők, amelyek nem akarják, hogy az Opel márka és a sok-sok dolgozónak munkát adó vállalat veszendőbe menjen. Amerikában komoly átalakítások várhatók, de hogy ezek nyomán önálló márkává válik-e majd az Opel... Erről csak találgatni lehet - fogalmazott Paizer Andor, aki hittel vallja, hogy a vállalatóriás menedzsmentje számára stratégiai fontossággal bír a GM Powertrain-Magyarország, és szeretnék is életben tartani. Abban is biztos, hogy a szent- gotthárdi cég menedzsmentjének erőteljesen és folyamatosan kell lobbiznia egy új termelési projektért, a mostani ugyanis előbb-utóbb kifut. Paizer Andor szerint ehhez a kormányzat szerepvállalása is szükséges, s elmondása szerint Bajnai Gordon (még gazdasági miniszterként) írásba is adta, hogy az ország számára a szentgotthárdi gyár nagy fontossággal bír.

- A politikacsinálóknak országos és megyei szinten is segíteniük kell a környék gazdasága szempontjából nagy stratégiai fontossággal bíró ügyet - közölte Paizer Andor. Végül egy taskenti élményéről is beszámolt. A kinti GM-gyár építkezési munkáit Üzbegisztán miniszterelnöke kéthetente személyesen ellenőrzi, ezzel is jelezve, hogy az ország számára milyen fontosságú a beruházás.

Kapcsolódó dossziénk:

A válság helyben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!