Gazdaság

2009.04.16. 02:28

Nőtt a lakosság pesszimizmusa

Budapest - Tovább nőtt áprilisban a lakosság pesszimizmusa a GKI Fogyasztói Bizalmi Index felmérése alapján. Márciushoz képest a legnagyobb romlás a munkanélküliség következő 12 havi alakulására vonatkozó lakossági várakozásokban figyelhető meg.

Burkon László

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által - az Európai Unió támogatásával - végzett legfrissebb felmérés szerint a 2008 telén bekövetkezett zuhanást követően idén is hónapról hónapra esik az emberek gazdasági várakozásait tükröző index értéke. Ez egyébként megfelel az Európai Unió országaiban tapasztalható tendenciáknak - áll a GKI közleményében.

Márciushoz képest a legnagyobb romlás a munkanélküliség következő tizenkét havi alakulására vonatkozó lakossági várakozásokban figyelhető meg. Emellett erősödtek az inflációs várakozások is, és romlott a magyar gazdaság jövőbeli alakulásának megítélése is.

Kedvezőtlenebb lett a lakosság saját pénzügyi helyzetének megítélése is. A lakosok 65 százaléka számolt be arról, hogy éppen csak kijön a jövedelméből, 15 százalék eladósodik, s 11 százaléknak a megtakarításaihoz kell nyúlnia. Mindössze a megkérdezettek 9 százaléka jelezte, hogy félre tud tenni. Romlott a pénzügyi helyzet jövőbeli alakulásával kapcsolatos várakozás is. A válaszolók 91 százaléka számít arra, hogy az elkövetkezendő egy évben valószínűleg nem lesz képes megtakarítani.

Romlott a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási feltételeinek jelenlegi és egy éven belül várható megítélése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!