Gazdaság

2009.04.16. 02:27

Virágot a balkonládába - szakértői tippünk

VN - Április harmadik dekádjában beültetjük a balkonládákat, kaspókat, amforákat, virágtartókat.

dr. Nagy László

Április harmadik dekádjában beültetjük a balkonládákat, kaspókat, amforákat, virágtartókat. A városlakó virágokkal teremt kapcsolatot a természettel. A kertes családi házban élő pedig a kertet hozza közelebb a lakásához a virágokkal.

Két kiváló, tartós virágzású balkonládanövényt ajánlunk, a muskátlit és a petúniát.

A petúnia sokszínű virágtömeggel rendelkezik, és illatfelhőt is biztosít. A balkonládák fából, mű-anyagból, égetett cserépből és egyéb anyagokból készülnek. Bármilyen ládát használunk, az alja lyukas legyen, hogy pangó víz és levegőtlen körülmények ne keletkezzenek.

Az ideális láda fából készül. Hosszúsága 100-120 centiméter, szélessége 18- 20 centiméter, mélysége 15-16 centiméter legyen. Ez a méret egy személy által könnyen mozgatható. Keskeny ládában kevés virágföld jut egy-egy növényre. Márpedig a több virágföld, több tápanyagot és több vizet képes tárolni és szolgáltatni. Kertészeti árudákban és bevásárlóközpontokban kaphatók általános virágföldek és speciális muskátliföld is. A növényeket 20 centiméter távolságra ültetjük. A futómuskátlit pedig enyhén megdöntjük kifelé. A balkonládába helyezett növények meghálálnák, ha istállótrágya is kerülne a virág alá.

Egészséges, zömök növényt vásároljunk. A túlhajtatott virágot az átültetés megviseli. A növényt célszerű kiültetés előtt megvásárolni, és a beültetés előtt a szabad levegőn óvatosan edzeni.

A növényházból közvetlenül kikerült tövek kevésbé edzettek. A beültetés után a növényt beiszapoljuk, és helyére tesszük. A meleg-, napfény- és vízigényes növények a keleti homlokzaton díszlenek a legszebben, az északi részt pedig nem szeretik. A folyamatos növekedés és gazdag virágzás egyik feltétele a tíznaponkénti tápoldatozás. Kánikulában, hőségnapokon este és reggel is öntözzünk. Az esti locsolás fontosabb, mert éjszaka több vizet és tápanyagot tud a növény felvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!