Gazdaság

2009.06.18. 02:29

AKE Hungária: jókor karcsúsodtak

Szombathely - Most látszik csak igazán, mennyit ér, hogy az AKE Hungária már tavaly, a válság kirobbanása előtt újraszervezte, jobban a piaci igényekhez igazította működését.

Kiss Tamás

A minőségi gyártás fenntartása mellett az eddiginél is jobban kell figyelnünk ügyfeleink minőségi kiszolgálására, a cég jövője ugyanis nagyrészt attól függ, hogy milyen mértékben tudjuk kielégíteni az igényeiket. Mindezt pár hónappal a kinevezését követően, még 2007 októberében nyilatkozta lapunknak az AKE Hungária Kft. újdonsült ügyvezetője, Karl Heinz Rosner, hogy aztán a fentiek mentén el is kezdje a (korábbi gépértékesítési feladataitól akkorra már megváló) cég átalakítását. Az átszervezések érintették a gyártást, az élezési és javítási szolgáltatásokat, az értékesítés hatékonyságát, s amiről Karl Heinz Rosner most szintén beszámolt: a vállalat vezetői struktúrája is átalakult, karcsúsodott. A változásokat persze nem csak úgy vaktában hajtották végre, hanem először is végigjárták a vevőket, felmérték az igényeiket, s a felhasználók véleményét megfogadva pozicionálták újra tevékenységüket. Erről persze hosszasan lehetne írni, itt és most azonban legyen elég annyi, hogy az AKE új vevőbarát csomagjába a termékminőség és a szállítási biztonság növelése mellé számos szolgáltatás (például a technológiai tanácsadás) is belekerült.

A piac kedvezően fogadta a változásokat, a válság azonban az AKE cégcsoportot, s annak szombathelyi egységét is elérte. Karl Heinz Rosner elmondása szerint az előző év azonos időszakához képest 20 százalékkal csökkent a bevételük. Ez bizony nem kevés, ha viszont hozzátesszük, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint az egész ágazat átlagban 40-45 százalékos forgalomvisszaesést szenvedett el, akkor látható igazán, hogy mennyit is számított, hogy a cég még a válság kirobbanását megelőzően újraszervezte, s jobban a piaci igényekhez igazította tevékenyégét. A csökkenő megrendelések nyomán a dolgozói létszám amúgy körülbelül tíz százalékkal apadt, s jelenleg 91 fővel, s az ügyvezető tájékoztatása szerint nulla körüli üzemi eredmény mentén működik az AKE Hungária Kft.

S hogy mit hoz a jövő?

Nos, Karl Heinz Rosner kedvező fejleménynek tartja, hogy a májusi hannoveri vásáron a várakozások felett szerepelt az AKE, ma még azonban nem lehet megmondani, hogy emögött csak átmeneti felfutás, vagy tartós emelkedés húzódik-e meg. Ami viszont biztosra vehető, hogy az anyacég számára fontos a szombathelyi egység. Az ügyvezető szerint erre utal, hogy egy nemrégiben megszületett döntés nyomán új feladatként néhány speciális fűrész bérgyártása került a vasi megyeszékhelyre, s így biztosabbá vált az itteni vállalat munkaellátottsága.

- Fontos célunk, hogy megtartsuk a felkészült szakembergárdánkat, hogy amikor majd jön a felfutás, gyorsan, rugalmasan tudjunk reagálni a piac igényeire - húzta alá Karl Heinz Rosner, aki nem rejtette véka alá: az általános recesszió mellett más tényezők is hátráltatják az AKE törekvéseit. Ezek egyike széles körben ismert és kifogásolt, nevezetesen a gazdaság hatékonyságát folyamatosan fékező túlzott adminisztráció, a másik pedig az úgynevezett garázscégek térhódítása. Eme gyártók nem fizetik a közterheket, így olcsóbban tudják előállítani termékeiket, s ennek köszönhetően sikeresek a válság miatt mostanság különösen árérzékeny piacon. A gond akkor lép fel, amikor kifogásolható a termék minősége, ilyenkor ugyanis nem tud kihez fordulni a megrendelő. Karl Heinz Rosner reményei szerint ezzel szembesülve az éles versenyben egyre többen látják be, hogy olyan céghez érdemes fordulniuk, ahol a termék mellé garancia, és számos szolgáltatás is jár, vagyis: nincs veszélyben a gyártási biztonság.

- Mi nem tudunk és nem is akarunk belemenni a törvénytelen, például a számla nélküli dolgokba, s meggyőződésem, hogy az idő nekünk dolgozik - egészítette ki a fentieket az ügyvezető, aki a németországi prognózisokra támaszkodva úgy számol, hogy az ősszel már valamelyest élénkülhet a gazdaság, komolyabb előrelépés azonban csak jövő tavaszra várható. Azt is látni kell azonban, hogy a nemzetközi gazdaság teljesítménye még hosszú évekig a 2007-2008-as szint alatt marad.

- Jelen helyzetben nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy mindenről, és részletesen tájékoztassuk a dolgozókat. Úgy látom, meg is értik, hogy a különböző intézkedések azért történnek, hogy a lehető legtöbb munkahelyet képesek legyünk megtartani - mondta végül az ügyvezető.A hannoveri vásáron már felcsillant némi fény az addig sötét alagút végén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!