Gazdaság

2009.06.05. 02:29

Araszol a biogazdálkodás Magyarországon

Budapest - Megduplázódott 2000 óta a világon a biotermelésbe bevont mezőgazdasági területek nagysága. Magyarországon 2004-ig folyamatosan nőtt, azóta viszont kismértékben csökkent az ökogazdálkodás részesedése.

Burkon László

A biogazdálkodás jelentősége szerte a világon növekszik, az ilyenfajta mezőgazdasági termelésbe bevont területek nagysága 2000 óta megduplázódott. Ebből Európa a második legnagyobb részt képviseli Ausztrália és Óceánia után, az ökogazdálkodásba bevont területe 4,3 millió hektárról 7,8 millióra nőtt az ezredforduló óta. A kontinensek közül Ázsia és Afrika ökoterülete nőtt legnagyobb arányban, 2007-ben 46, illetve 17-szeres volt a növekedés a 2000. évhez képest.

A világon 1,2 millió gazdaság foglalkozik biotermeléssel, illetve biotermékek begyűjtésével. Számuk azokban az országokban nagy, ahol viszonylag magas a vadon termő növények begyűjtésének aránya (Uganda, India, Etiópia, Tanzánia, Mexikó). Európában négy ország, Ausztria, Spanyolország, Görögország és Olaszország biogazdaságainak száma jelentős, 18-45 ezer közötti.

Az EU ökoterülete 2003 óta az országonkénti bővítéssel több mint 40 százalékkal nőtt, 2007-ben már a világ bioterületének 22 százaléka az unióban volt, a mezőgazdasági területből elfoglalt arányuk azonban változatlanul 4 százalék körüli. Dánia és Nagy-Britannia kivételével valamennyi uniós ország bioterülete nőtt 2003 óta, de a legnagyobb arányban az EU-hoz 2004 óta csatlakozó kelet-közép-európai országok ökogazdálkodása fejlődött. Lettországban hétszer, Litvániában ötször nagyobb területen gazdálkodtak 2007-ben, mint négy évvel korábban. Gabonát a bioterületek legnagyobb hányadán Litvániában termeltek, Magyarországon ez az arány 21 százalékos volt, Ausztriáéval, Dániáéval és Svédországéval közel azonos. A biozöldségek és -gyümölcsök termelése annak ellenére, hogy nő a kereslet irántuk, még mindig viszonylag alacsony volumenű.

Magyarországon a biogazdálkodásba bevont területek nagysága 1996-ban még csak 12,5 ezer hektár volt, azóta megtízszereződött. 2005-ben megtorpant a növekedés a gazdálkodóknak nyújtott támogatások csökkenésével, aminek következtében kevesebben vállalták a mezőgazdasági terme- lést, viszont nőtt az egyéb tevékenységből (kereskedelemből, feldolgozásból) élők száma. Hazánk Litvániával, Romániával és Szlovákiával közel azonos, 2 százalék kö-rüli arányt képvisel az unió ökoterületéből.

Hazánkban a legfontosabb biotermék a búza, a tönkölybúza, amelyeket biokenyérlisztként, biotésztaként forgalmaznak. Az olajnövények közül a napraforgó, a repce és az olajtök termelése jelentős. Zöldségből, gyümölcsből még mindig mérsékelt a termelés, területük az összes bioterület 2-3 százalékát foglalja el - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében.

Magyarországon 2007-ben az 1441 biotermelő alig tizede foglalkozott állattartással, állatfajonként arányuk az unió átlagának csupán 1 százalékát jelentette. Az előállított biotermékek az ország különböző pontjain megtalálható, mintegy 15 biopiacon, illetve az élelmiszer-áruházak biorészlegében vásárolhatók meg. A hazai növekvő kereslet ellenére a biotermékek 90 százaléka exportra megy.Lettországban hétszeresére, Litvániában ötszörösére nőtt az ökoterületek nagysága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!