Gazdaság

2009.06.10. 02:29

Kellenek a segítő kezek

Szombathely - Az United Way Kisalföld Alapítvány uniós és hazai forrásokból támogatott rendezvényén kiderült: egyre többen tesznek egyre többet, hogy a hátrányos helyzetűek is megtalálhassák a helyüket a munkaerőpiacon.

Kiss Tamás

Mit tehet egy munkanélküli? Regisztrál és vár... Nem, nem ennél sokkal többről is szólhat a történet. A munkaügyi szervezet szakemberei például eleve számos módon segíthetik az elhelyezkedést, s mint az United Way Kisalföld Alapítvány által szervezett információs napon kiderült, a munka világába több más út is vezethet. Ezek egyikén immár 2008 szeptembere óta 36 hátrányos helyzetű, alacsony iskolai végzettségű munkanélküli, illetve megváltozott munkaképességű ember járhat, akik a Savaria Rehab-Team Kht. uniós forrásból szervezett foglalkoztatási programjának köszönhetően növelhetik elhelyezkedési esélyeiket. A Nyitott kapuk néven futó projekt résztvevői három szakmai képzés - szerkezetlakatos, kosárfonó, elektronikai hulladékválogató, feldolgozó - közül vá-laszthattak, s szerezhettek vagy kapnak hamarosan OKJ-s képesítést. Balassa Imre projektvezető hangsúlyozta, a 20 hónapos program komplex munkaerő-piaci és pszicho-szociális eszközökkel (például személyiségfejlesztési és konfliktuskezelési tréningekkel) járul hozzá a foglalkoztathatósági szint növeléséhez, s ami szintén fontos: utógondozásra is sor kerül, vagyis a munkaerőpiacra kilépők kezét nem engedik el egyből.

Az utógondozás a Regionális Szociális Forrásközpont Kht. által működtetett Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat munkaasszisztens-programjában is fontos szerepet kap. A munkaasszisztensek például egyéni segítségnyújtással, információadással segítik a megváltozott munkaképességű, fogyatékos embereket az álláskeresésben és a képzésekbe való bekapcsolódásban, ám mint azt Juranovits-Racker Rita projektmenedzser kiemelte: a figyelmük nemcsak a képzés, illetve a munkába állás előtti időszakra terjed ki, hanem a továbbiakban is segítik a felmerülő problémák megoldását.

A folytatásban Farkas Erika a West Hungary Humán Szolgáltató Kht. támogatott, ingyenes szolgáltatásait mutatta be. Ezek között (az egyéni tanácsadástól a számítógép-kezelői képzésen át az állásközvetítésig) szinte minden fellelhető, amire egy álláskeresőnek szüksége lehet, s ami szintén fontos lehet: egy programjának köszönhetően a társaság az otthoni munkák jelentős részét is képes átvállalni az erre igényt tartó munkavállalóktól.

A Változó Világért Alapítvány ugyancsak a hátrányos helyzetűek, s közöttük is főként a fiatalok segítésére koncentrál egyrészt rengeteg, többek közt a szakmákkal, az iskolákkal, a képzésekkel kapcsolatos információval, másrészt tanácsadással, egyéni és csoportos segítő fog- lalkozásokkal. Gergye Rita szakmai koordinátor beszámolója szerint segítenek például feltérképezni a képzési és munkalehetőségeket, a Horizont kerékpár-tuning programban pedig a nekik ajándékozott kerékpárok felújítási feladataival maguk biztosítanak munkát nyolc hátrányos helyzetű fiatalnak. A progjekt hat hónapja re- mek lehetőséget kínál egyrészt, hogy a fiatalok munka(hely)tapasztalatot szerezzenek, ugyanígy az is kiderülhet, hogy miben kell változ-niuk, hogy az elsődleges munkaerőpiacon is megállják a helyüket. Ugyanebben lehet az ifjabbak és az idősebbek javára a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által koordinált Ötlet program. Ennek részleteiről szólva Kovács Sándor elmondta, a projekt a 18 és 26 év közötti fiatalok, valamint a 45 év felettiek munkaerő-piaci esélyeit célzott javítani úgy, hogy önkéntes szolgálatot biztosít számukra, amely során versenyképes tapasztalati tudással gazdagodhatnak, s persze a kapcsolati tőkéjük is növekedhet. A 6-10 hónapos munka során az önkénteseket mentorok segítik, közölte Kovács Sándor, aki el-árulta: a program végéig általában az abban részt vevők 60 százaléka elhelyezkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!