Gazdaság

2009.06.05. 02:28

Már osztják az uniós élelmiszersegélyt

Budapest - Negyedik éve vesz részt hazánk az unió élelmiszersegély programjában, ennek keretében az idén csaknem 3 milliárd forint értékű élelmiszert osztanak szét.

Vas Népe

Az unió évente több száz millió eurót fordít arra az élelmiszersegély programra, amelynek során a legrászorulóbbakat támogatja intervenciós készletekből származó élelmiszerekkel. Hazánkban már megkezdték a segélycsomagok kiszállítását több mint két és fél ezer településre - tudatta az akció koordinátora, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Május utolsó hetében öt segélyszervezet - a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Gyermekétkeztetési Alapítvány, a Katolikus Karitász, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet - elkezdte szétosztani a termékeket, amivel a nyár közepére végeznek.

Az élelmiszerek kiosztására évente kétszer kerül sor, a második negyedévben és az utolsóban. Ebben az évben körülbelül egymillióan, köztük létminimum közelében élők, kisnyugdíjasok és hátrányos szociális helyzetű gyermekek kapnak élelmiszersegélyt. Most 6800 tonnát osztanak szét. Ebből a nagyobb mennyiséget a 2500 tonna liszt és az 1000 tonna száraztészta teszi ki, a maradék pedig cukor, és hűtést nem igénylő dobozos tej, valamint egyéb gabonaalapú készítmény, mint például háztartási keksz. Idén 3 milliárd forintot fordíthat az ország segélyezésére, ebből 12 millió kilogramm élelmiszer jut el mintegy 2500 településre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!