Gazdaság

2009.06.16. 02:27

Medárd utáni napok

Június 8-án Medárd napja volt. Több évszázados népi megfigyelés szerint ezekben a napokban gyakran érkeznek hazánk területére olyan légköri frontok, amelyek viharos széllel, villámlással, esővel és jégesővel párosulnak. A változékony, csapadékos időjárás tipikusan a Medárd ciklusra jellemző.

Balla Emőke

Az elmúlt napok csapadékos időjárása és a magas páratartalom kedvező feltételeket teremtett a nedvességet igénylő kórokozók számára. Olyan fertőzési nyomás alakult ki, hogy a növények többsége permetezés nélkül nem védhető meg.

A burgonyát a burgonyavész, a paradicsomot a paradicsomvész, a hagymát és az uborkát a peronoszpóra veszélyezteti. Paprikánál a baktériumos levélfoltossággal és a baktériumos lágyrothadással számolhatunk. Paradicsomnál a baktériumos varasodás és a baktériumos hervadás tünetei fordulhatnak elő.

Babnál a baktériumos paszulyvész zsírfoltjai találhatók. Uborkánál a baktériumos szögletes levélfoltosság károsíthat.

Azokon a helyeken, ahol a szőlőt és a gyümölcsöt jégkár érte, a jövő évi termés alapozása érdekében szükséges a lombozat további védelme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!